Prijava

Vaša prijava

Onome tko napadne vozača zabranila bi se vožnja ZET-om?


Slike s kamera za videonadzor koje se nalaze u ZET-ovim autobusima i tramvajima, a iz kojih se trenutačno snimka preuzima samo u slučaju napada na vozača ili kontrolora, uskoro će u sobi za nadzor vozila danonoćno promatrati zaposlenici koji će u slučaju bilo kakvog ekscesa zvati policiju, piše Večernji.hr

 
Takav prijedlog na okruglom stolu o sigurnosti vozača i kontrolora iznio je jučer čelnik prometnih redara Mate Kraljević pod čijom se upravom nalazi i videonadzor gradskih ulica.

 

– Nema razloga da se dragocjene snimke ne iskoriste pa predlažem da odmah s tim krenemo i da imamo živu sliku iz vozila, a predložit ćemo i policiji da se i oni spoje na kamere – kazao je Kraljević. Dodao je da će se time problematične putnike znatno obeshrabriti.

 

Za umrežavanje nije potrebno ni puno novca jer ZET već ima “pametnu” digitaliziranu sobu na okretištu u Zapruđu gdje u svakom trenutku na velikom displeju vide položaj svih tramvaja i autobusa. U toj sobi ZET-ovci imaju i digitalnu kartu grada na kojoj vide i položaj policijskih patrola pa i sad u slučaju napada na vozača obavještavaju najbliže vozilo.

Ante Jelić iz sindikata vozača ZET-a podsjeća da se kamere nalaze u 200-tinjak od 270 tramvaja te u 16 od 479 autobusa.

foto: Miljenko Milanović

– Kako bi se povećala razina sigurnosti vozača i kontrolora koji su lani prijavili 26 napada, no u stvari ih je mnogo više, treba u sva vozila uvesti videonadzor, a u identifikaciji napadača treba koristiti i gradske kamere – kazao je Jelić. U ime vozača traže od uprave tvrtke i da se odvoji vozački prostor od putnika te da se osobama koje fizički napadnu vozača zabrani vožnja ZET-om. Jedan od građanima najdražih vozača autobusa je Marijan Jurak, koji putnike pozdravlja na razglas.
 
– Naša uprava treba svaku odluku prenijeti medijima jer nije u redu da netko plati kartu, a da se netko vozi besplatno. Trebali bi putem medija i najavljivati pojačane kontrole na nekim linijama, siguran sam da bi se prodaja povećala – ističe Jurak.