Prijava

Vaša prijava

FOTO Ovako sada izgleda novi putnički terminal na Plesu


Gradilište novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb na Plesu, investiciju vrijednu 331 milijuna eura, danas su obišli ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Vesna Kusin te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

 

Novi terminal proteže se na 65 tisuća četvornih metara. Ogromno zdanje sastoji se  od glavne zgrade pravokutnog tlocrta sa dva asimetrična dijela – za međunarodne odlaske i dolaske te istočni za domaći promet. Riječ je najvećem gradilištu u Hrvatskoj. Radovi će na njemu trajati do prosinca, a zrakoplovi i putnici početi prometovati u svibnju iduće godine.

 

„Novi terminal Zračne luke za naš grad ima veliki značaj. Ova investicija najveća je na našem području, kao uostalom i u Hrvatskoj. Grad će završetkom projekta dobiti investicijski zamah i gospodarski razvoj. Preostaje nam u dogovoru s Gradom Zagrebom povezati Zagreb – Zračnu luku i Veliku Goricu šinskim vozilom, što će dodatno doprinijeti povezanosti i suživotu grada i Zračne luke u kojoj radi veliki broj naših sugrađana. Stoga smo i kao grad na čijem se području nalazi i kao je dan od suvlasnika zadovoljni realizacijom projekta“, istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.

 

Osam avio-mostova

 

Cijeli terminal djeluje impozantno. Na sjevernu fasadu spojeno je osam avio-mostova. Nosivi okvir zgrade sastoji se od kružnih stupova i greda od armiranog betona u rasponu od 7 do 14 metara.

 

 „Ovo što smo vidjeli je zaista impresivno, to je najveća investicija u Hrvatskoj i moram izraziti zadovoljstvo s ovim što sam vidio. Radovi se odvijaju jako dobro i završit će do kraja godine. U funkciju će biti puštena do svibnja iduće godine. To je nešto čime se moramo i možemo ponositi“, kazao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

 

Vozilima preko vijadukata

 

Do razine odlazaka zrakoplova moći će se doći vozilima preko armiranobetonskog vijadukta na prednjem pročelju. Iznad betonske konstrukcije nalazi se valovita prostorna konstrukcija od čelika, koja kombinira krov glavnog tijela i pirova sa sjevernim pročeljem. Čelična konstrukcija stvara volumen dvostruke visine, na zemaljskoj i zračnoj strani. Južno, istočno i zapadno pročelje je ravna aluminijska zavjesa sa strukturalnim ostakljenjem. Krov je djelomično ostakljen, a djelomično prekriven najsuvremenijim aluminijskim pokrovom. S projektom je ponosan i župan Stjepan Kožić.

 

 „Mi kao županija smo izuzetno zadovoljni jer to jesu vrata i ulaz u Hrvatsku, ali i ulaz u Zagrebačku županiju i sigurno ono što će biti a to je gospodarski pomak, razvoj turizma i sve ostalo iznimno važno za zagrebački zeleni prsten“, naglasio je župan Kožić.

Čuvat će se vodozaštitno područje

 

S obzirom da se terminal nalazi na vodozaštitnom području Črnkovec, u sklopu projekta izgradit će se moderan sustav odvodnje otpadnih voda.

 

 „Sva oborinska odvodnja će se prikupljati i odvoziti na pročistač grada Zagreba. Znači, nema nekontroliranog ispuštanja, a to je sve  zbog toga što se Međunarodna zračna luka nalazi na vodozaštitnom području Črnkovec“, pojasnio je inženjer Međunarodne zračne luke Petar Rogošić.

 

Spoj  s istočnom obilaznicom

 

Hrvatske ceste izvode radove na prometnici koja će novi putnički terminal povezati sa istočnom obilaznicom, što će ujedno biti i glavni ulaz za putnike. Glavna čekaonica terminala sadržavat će razne komercijalne ponude, s najvišom razinom usluga za putnike. U tijeku je završetak radova na dizalima i pokretnim stepenicama, dok će sustav za upravljanje prtljagom biti završen krajem ožujka. On će omogućiti prijenos, pregled i sortiranje prtljage pomoću potpuno automatiziranih sustava. Sistem će se protezati na gotovo dva kilometara traka. U prvoj će fazi biti dostupno 30 šaltera za registraciju putnika s tri trake za preuzimanje prtljage.

 

Galerija fotografija:

 

Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (35)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (34)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (33)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (32)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (31)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (30)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (29)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (28)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (27)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (26)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (25)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (24)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (23)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (22)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (21)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (20)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (19)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (18)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (17)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (16)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (15)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (14)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (13)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (12)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (11)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (10)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (9)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (8)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (7)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (6)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (5)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (4)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (3)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (2)
Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (1)


Umjetna inteligencija kao INA u novoj školskoj godini