Prijava

Vaša prijava

Turopoljske poculice za kratku priču dobili “Poreznik i pajcek” i “Artur”


Pobjednici 7. Turopoljske poculice za 2015. godinu su Stjepan Detelić Banski iz Buševca s kratkom pričom na kajkavskom pod nazivom “Poreznik i pajcek” te Jerka Pukec iz Zagreba za priču “Artur” na standardnom hrvatskom jeziku.

 

Na književni natječaj Ogranka Matice hrvatske Velika Gorica prispjelo je 25 kratkih priča, od kojih je 21 napisana na hrvatskom standardnom jeziku, a četiri na kajkavskom.

 

Snažne emocije prepoznao je i žiri

 

“Ova nagrada mi puno znači. Izdao sam jednu zbirku pjesama i sad mi je to vjetar u leđa da izdam i drugu. Rado opisujem moje ljude bez da spominjem njihova imena, moje susjede, dobre i zločeste bakice. Svi se mogu u mojim pjesmama prepoznat. Ova priča je istinita priča iz mog djetinjstva i nikad je nisam uspio pročitati, a da se nisam rasplakao na polovici”, priznao je Stjepan Detelić koji kaže kako piše od svoje 24. godine, a počeo je s pisanjem pisama djevojkama.

 

“Autobiografski diskurs te priče u prvi je plan stavio kazivanje jedne epizode iz djetinjstva koja se zbila sredinom 20. stoljeća u teškim vremenima i to iz kuta retrospektivnog pripovjedača u prvome licu koji zna svoju prošlost”, opisala je “Poreznika i pajceka” predsjednica komisije Bernardina Petrović.

 

Dnevnik kućnog ljubimca

 

Radove je ocjenjivalo Provedbeno povjerenstvo u sastavu: Božidar Prosenjak, Đurđa Parać i Bernardina Petrović, a naglasili su kako smatraju da je ovogodišnja Turopoljska poculica iznjedrila nekoliko uistinu dobrih i zanimljivih priča. No, pozvali su da se više autora prijavi s pričama na kajkavskom.

 

“Među pričama koje su napisane na hrvatskome standardnom jeziku pobijedila je priča Artur, alegorijska priča ispričana kroz dnevnički zapis kućnoga ljubimca. Pisanje o sebi i vlastitoj svakodnevici i zbilji omogućuje autoru dnevničkoga zapisa povezivanje stvarnosti s unutarnjim svijetom vlastite intime”, rekla je Bernardina Petrović.

 

Galerija fotografija