Prijava

Vaša prijava

”Priča turopoljskog hrasta” Dubravke Poljanec


Jučer je u Domu kulture u prepunoj dvorani predstavljena slikovnica ”Priča turopoljskog hrasta” autorice Dubravke Poljanac, a glavni junaci su Pajcek, Luk i Žir. Slikovnica se zapravo sastoji od tri slikovnice: ”Kako su postali prijatelji Pajcek, Luk i Žir”, ”Pajcek, Luk i Žir upoznaju ljepote Turopolja” i ”Pajcek, Luk i Žir, mali ekolozi”.

 

Slikovnica je djelo izdavačke djelatnosti Odjela za kulturu Pučkog otvorenog učilišta i urednik Miljenko Muršić je u uvodu pripovijedao kako je projekt za djecu, malu i veliku, tekao od ideje do realizacije. Dodao je i kako je vrlo zadovoljan što je ova rijetka forma izdavačke djelatnosti ugledala svjetlost dana, a potporu izdavanju slikovnice dao je i Dječji vrtić ”Žirek”. Likovni urednik slikovnice Mate Lovrić s komplimentima je predstavljao autoricu i njeno djelo, naglašavajući da je likovno uređenje bilo temeljeno na jednostavnosti.

 

Autorica (i teksta i ilustracija) Dubravka Poljanac bila je vidno uzbuđena zbog brojnog auditorija, drhtavim glasom pokušavala je kazati kako su njene slikovnice izraz spontanog odnosa između odgajateljice i djece u vrtiću te da je ta međusobna korelacija bila i jeste izvor inspiracije za njene literarne uratke.

 

Prigodni program pripremili su i izveli odgajateljice i djeca lutkarske i plesne skupine Dječjeg vrtića ”Žirek”. Moderatorica promocije bila je Mirjana Marković. Slatke proizvode za djecu doniralo je ”Zvečevo”.

 

Dubravka Poljanec (rođ. Perkec) rođena je u Virovitici gdje je završila osnovnu školu i srednju školu za odgajateljice. Godine 1979. doselila se u Veliku Goricu, završila je Filozofski fakultet – Odio za predškolski uzrast. Zapošljava se 1981. u Dječjem vrtiću ”Ciciban”, sada radi u Dječjem vrtiću ”Žirek”. Posebno se educirala iz područja ekologije te je promovirana u međunarodnog koordinatora Ekoškole. Promovirana je, također, u odgajateljicu-mentoricu 2012. godine. U ”Cicibanu” je uređivala zabavni časopis za djecu i roditelje (2003. – 2007.), a u istom razdoblju pisala je i ljetopis vrtića. U slobodno vrijeme izrađuje lutke te piše kratke priče i igrokaze za djecu koje koristi u svom radu.

 

galerija fotografija