Prijava

Vaša prijava

Tko su bili hrvatski Romeo i Julija?


Izložba (1)

 

Osim kremšnita i fašnika, grad Samobor ima još jednu manje poznatu povijesnu zanimljivost. Ljubitelji romantike zasigurno će rado pročitati priču o ljubavi Samoborke Julijane i poznatog književnika Stanka Vraza. U prostorijama Turističke zajednice Zagrebačke županije otvorena je druga ovogodišnja izložba „Vrazova Ljubica“ čime je nastavljen ciklus izložbi i prezentacija vezanih za kulturnu i prirodnu baštinu Zagrebačke županije.

Nakon više od 170 godina ljubav Stanka i Lubice, kako ju je zvao od milja, i dalje živi u nastojanjima da se nešto drugačija povijest Samobora očuva od zaborava. Prilikom otvaranja izložbe, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor, Jelena Vojvoda ispričala je priču o samoborskom Romeu i Juliji, koja je, kao i ova talijanskog para bila – nesretna. Naime, u 19. stoljeću je Stanko Vraz putujući iz Slovenije u posjet Gaju i drugim Ilircima u Zagreb, svratio u Samobor da se odmori gdje je upoznao Gajevu nećakinju Julijanu Cantily, kćer bogataša koji je živio u Samoboru. Kako je Stanko bio siromašni pjesnik, njihova ljubav u očima Julijaninog oca nije imala perspektivu te ju on udaje za bogatog odvjetnika u Sloveniju. No, kako prave ljubavi traju vječno, i njihova, makar neispunjena, tinjala je u svakom od njih te su potajno patili jedno za drugim. Upravo je u to vrijeme Vraz napisao Đulabije, prekrasnu zbirku ljubavne poezije. No, njegova Ljubica je vrlo brzo umrla, a pokopana je u Samoboru nedaleko crkve svete Anastazije. „Legenda kaže da je otac tada shvatio kako je pogriješio te je pozvao Stanka da napiše posljednje stihove na njenom grobu, koji i dan danas tamo stoje.“ – rekla je Jelena Vojvoda.

Inače, Samoborci već 25 godina njeguju uspomenu na ljubav Stanka i Ljubice organizirajući Festival ljubavne poezije od 01. do 15. lipnja u Gradskoj knjižnici Samobor. Ova izložba najavljuje festival, a plakati koji su ga godinama najavljivali sastavni su dio izložbe. Naziv „Sve naše Ljubice – izložba u susret Ljubici“ otkriva zanimljivu ideju prema kojoj na svakom plakatu ovaj događaj, u ulozi Vrazove Ljubice, najavljuju mlade Samoborke. Svi zainteresirani izložbu mogu posjetiti do 30. svibnja 2016. godine. Ako vas put nanese u Samobor u lipnju, osim kremšnita, svakako probajte uživati u nezaboravnim stihovima na Festivalu poezije u čast Samoborke Ljubice.