Prijava

Vaša prijava

FOTO Strašila stigla u Podbrežnicu, čuvat će urod urbanih poljoprivrednika


Učenici šestog i sedmog razreda Osnovne škole Eugena Kumičića izradili su strašila od recikliranog materijala i donijeli u Podbrežnicu, kako bi gorički urbani poljoprivrednici na ekološki način mogli tjerati ptice grabljivice.

 

„U prvom polugodištu smo prikupljali različitu vrstu otpada, a u drugom polugodištu od svih tih recikliranih materijala radili smo strašila“, rekao nam je Dario, učenik 6.c razreda.

 

strašila, gradski vrtovi (18)

 

Strašila su zajedno sa svojim učiteljima izrađivali u povodu Dana planeta Zemlje, 22. travnja. Sve to odvijalo se u sklopu školskog projekta – građanima koji obrađuju gradske vrtove poklonimo strašila. Ideja je stigla nakon raspisivanja natječaja Udruge Bioteka i jednog trgovačkog lanca, kojim su tražili najbolji ekološki projekt.

 

„Mi ćemo sada predati projektnu dokumentaciju do kraja ovog mjeseca pa ćemo vidjeti, možda uspijemo i pobjedimo. Strašila su napravljena od recikliranog materijala, što je i bio krajnji cilj projekta, da ono što ljudi odbace mi ponovo upotrijebimo“, istaknula je profesorica biologije Darija Žaper.

 

strašila, gradski vrtovi (6)

 

Iz Grada kažu kako je cilj projekta da najmlađi Goričani educiraju svoje starije sugrađane, pokazujući da se i na jednostavan način može štititi priroda. Izrađujući strašila od otpada djeca promoviraju ekologiju i čisto tlo.

 

„Danas smo došli postaviti prvih pet strašila u postojećim gradskim vrtovima u Podbrežnici, a preostalih pet će doći sljedeći tjedan u nove gradske vrtove u Teslinu ulicu“, kazala je stručna suradnica za zaštitu okoliša Meri Barišić.

 

strašila, gradski vrtovi (22)

 

Na kraju su strašila učenici sami strateški rasporedili u vrtu, kako bi bila zaštićena svaka parcela. Od grabljivica štite i urod Luke Matoša, jednog od mnogih goričkih poljoprivrednika koji su od grada besplatno na korištenje dobili svoj komad obradive zemlje.

 

„Jako sam zadovoljan. Salatu ove godine još nisam kupio, a kod blitve već imam treću berbu. Tu je i špinat, zelje, kelj, cikla, paprika, grašak, rajčica i jagode za unučice, svega po malo za cijelu godinu“, pohvalio nam se urbani poljoprivrednik Luka Matoš.

 

Galerija fotografija: