Prijava

Vaša prijava

FOTO Upoznajte novopečene poljoprivrednike u Teslinoj ulici


Sve više Velikogoričana poljoprivredom se bavi u urbanom dijelu grada. Nakon vrtnih parcela u Podbrežnici, poslijepodne su službeno otvorene i one u Teslinoj ulici. Priliku za proizvodnju hrane i ukrasnog bilja dobilo je 45 obitelji. Među njima i obitelj Batur. Na 50 četvornih metara već su posadili svega po malo, od tikvica, mahuna, rajčica do krastavaca.
 

Otvorenje vrtnih parcela u Teslinoj ulici - vrt - vrtovi (5)

 

„Dosta povrća se može uzgojiti pa ga nije potrebno kupovati. S druge strane, ono je ukusno i domaće. Prvi put se susrećem s poljoprivredom pa ću biti zadovoljan bez obzira na količinu koju proizvedem“, kaže Eduard koji vrt obrađuje zajedno sa suprugom Anitom.

 

„Trenutačno mi je ovo gušt. Poslijepodne dođem s posla, odmorim se i navečer u vrt. Živim u blizini i to mi je odlična rekreacija“, zadovoljna je Anita.

 

Otvorenje vrtnih parcela u Teslinoj ulici - vrt - vrtovi (18)

 

Ivanka Pantović je osim povrća u svoju vrtnu parcelu posadila i cvijeće. Nada se da će uzgoj i uspjeti.

 

„U vrtu ima nevena, kadifica, ma bit će svega. Naravno, ako će htjeti rasti“, kratko je poručila.

 

Otvorenje vrtnih parcela u Teslinoj ulici - vrt - vrtovi (13)

 

Zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos urbanim poljoprivrednicima je podijelio ugovore na osnovu kojih gradsku zemlju mogu obrađivati dvije godine s mogućnošću produljenja.

 

“Ugovori su u trajanju dvije godine, ali oni se mogu produljiti ako se zemljište koristi namjenski. I tako, sve dok im je to zemljište potrebno“, kazao je Kos.

 

Otvorenje vrtnih parcela u Teslinoj ulici - vrt - vrtovi (8)

 

Sreću za dobrim prinosom novopečenim poljoprivrednicima zaželio je gradonačelnik Dražen Barišić. Ističe kako je ovo odlična prilika za ekološki uzgoj hrane, ali i za međusobno druženje.

 

Podrška projektu dolazi i iz Ministarstva poljoprivrede. Na otvorenje novih goričkih vrtnih parcela stigao je i zamjenik ministra Tugomir Majdak.

 

Otvorenje vrtnih parcela u Teslinoj ulici - vrt - vrtovi (28)

 

„Podržavamo ovakve ideje realizirane u urbanim sredinama i proizvoditi hranu na zdrav i prihvatljiv način za krajnjeg potrošača može biti samo pozitivno. Takvih akcija trebalo bi biti što više“, napomenuo je Majdak.

 

Osim parcela, poljoprivrednici su na korištenje dobili vrtnu kućicu u kojoj se nalazi alat za obrađivanje zemlje te motornu kosilicu, kako bi trava uvijek bila uredno pošišana. A ono što je najvažnije, povrće i ukrasno bilje moći će besplatno zalijevati vodom iz bunara koji se nalazi svima nadohvat ruku.

 

Otvorenje vrtnih parcela u Teslinoj ulici - vrt - vrtovi (30)

 

„Bunar smo napravili na sredini parcela. Voda dolazi iz 11 metara dubine i besplatna je za sve korisnike. Tu je ručna pumpa, kako bi se došlo u samo nekoliko trenutka“, rekao nam je privremeni pročelnik za poljoprivredu Marko Kos.

 

Iz Grada kažu kako su u planu i vrtovi na ostalim lokacijama, kako bi svoj komad obradive zemlje dobili svi zainteresirani građani.

 

Inače, Teslina ulica danas je bila u znaku velike vrtne zabave. Tko je želio mogao je besplatno kušati roštilj, popiti pivo ili sok od ekološki uzgojenog voća. Za zabavu se pobrinula grupa Detour.

 

Galerija fotografija: