Prijava

Vaša prijava

Zaštićene autohtone pasmine konja pokazale se na izložbi u Kloštar Ivaniću


Kloštar Ivanić bio je domaćin 14. Državne i 19. Županijske izložbe izvornih i zaštićenih pasmina konja. Ocjenjivali su se najbolji primjerci pasmina Hrvatski hladnokrvnjak, Hrvatski posavac i Lipicanac te najljepše konjske zaprege.

 

“Izložbu u Kloštar Ivaniću pratimo već više od desetljeća. Sretni smo što imamo koga pratiti i što smo u zadnjih tri godine postigli jednu dobru razinu kad govorimo o broju konja zaštićenih pasmina u Zagrebačkoj županiji i sada nam je cilj zadržati tu razinu, a to jedino možemo svi u suradnji”, rekla je Gordana Županac, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije te dodala kako se radi o velikom blagu Županije te da pomoć ne treba biti samo financijska već da uzgajivačima treba pomoći da od uzgoja konja mogu ostvariti dohodak na svojim poljoprivrednim domaćinstvima.

 

U kategoriji zaprega ocjenjivala se usklađenost grla, autohtonost zaprežnih kola i posada koja je trebala biti obučena u narodne nošnje kako bi dojam cijele zaprege bio što autentičniji.

 

“Moram naglasiti da su grla došla sa svih strana, iz svih naših regija i izložba je dosta dobro uspjela i pohvalio bih Općinu Kloštar Ivanić koja si daje truda svake godine organizirati izložbu. Konji su puno bolji nego prošle godine, organizacija isto, a i zaprege su bolje”, komentirao je Ivan Šubek, Središnji savez uzgajivača konja Hrvatski posavac.

 

Zagrebačka županija je prošle godine za zaštićene autohtone pasmine konja i njihovo očuvanje izdvojila 300.000 kuna, a isto će izdvojiti i ove godine.