Prijava

Vaša prijava

FOTO Prstenovano je 125 ptića bijelih roda


U cilju zaštite i očuvanja strogo zaštićenih vrsta, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije od 2013.godine, u suradnji s Ornitološkim zavodom HAZU-a i uz pomoć Hrvatske elektroprivrede provodi prstenovanje ptića bijele rode. Mlade bijele rode prstenovali su ornitolozi i ovlašteni prstenovači ptica Luka Basrek i Luka Jurinović.

 

foto: JU Zeleni prsten
foto: JU Zeleni prsten

„Nakon što dođemo do gnijezda zaposlenik HEP-a nas podigne s košarom do gnijezda. Zatim krećemo s prstenovanjem ptića, stavljamo im po jedan metalni prsten koji označava Zagrebačku prstenovačku centralu te po jedan plastični prsten kojeg se može očitavati s puno veće udaljenosti. Na taj način možemo doznati kuda putuju naše rode“, objasnio je Luka Juranović iz Hrvatskog veterinarskog instituta.

 

foto: JU Zeleni prsten
foto: JU Zeleni prsten

U godini bijele rode u županiji je prstenovano 125 ptića bijelih roda, što je najviše od kad se prstenovanje provodi. U 2013. godini prstenovano je 105 ptića, 2014. godine 107, a 2015. godine svega 72 ptića bijele rode.

 

Uvijek u blizini ljudi

 

„Bijela roda je definitivno simbol hrvatskog sela. Najpopularnija je ptica, ne samo zbog legende da ona nosi djecu već upravo zbog tog suživota s ljudima. Ona svoja gnijezda radi na krovovima kuća, na stupovima, u selima, na vatrogasnim domovima, školama, crkvama, uvijek u blizini ljudi“, kaže Željka Šabarić iz Javne ustanove Zeleni prsten.

 

Prstenovanje je bitno jer omogućuje upoznavanje njihovih selidbenih putova te područja gniježđenja i zimovanja. Tri rode prstenovane u Zagrebačkoj županiji tako su opažene u Izraelu, a jedna u Budimpešti.

 

Galerija fotografija: