Prijava

Vaša prijava

TRAMVAJ U GORICI ZA DVIJE GODINE Susret Barišić-Bandić: Gradnja pruge kreće za sedam mjeseci


Bolja prometna povezanost Velike Gorice i Zagreba bila je glavna tema sastanka dvaju gradonačelnika Dražena Barišića i Milana Bandića, koji su pred novinare ispred goričkog Pučkog otvorenog učilišta stigli nakon što su obišli gradilište novog terminala Međunarodne zračne luke.

 

Barišić i Bandić (3)

 

„Svakog dana 25 tisuća ljudi putuje iz Velike Gorice za Zagreb i obrnuto. Moramo im omogućiti da što prije dođu iz jednoga grada u drugi jer živimo u jednoj cjelini iako smo administrativno odvojeni“, rekao je gorički gradonačelnik Dražen Barišić.

„Želim čestitati 21 godinu neovisnosti Velike Gorice jer mi smo do 1995. godine bili zajedno. Od tada do danas Gorica krči svoj put samostalnosti. Mi smo samo  administrativno podijeljeni u dva grada, ali u glavama nemamo barijera“, izjavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na početku svog govora.

 
Gradnja pruge počinje najkasnije u veljači 2017.
 

Bandić je zatim najavio kako će Grad Zagreb do Velike Gospe raspisati natječaj za projekt izgradnje tramvajske pruge koja će povezivati Kvatrić i Zračnu luku. Već je izrađen projekt za prvu fazu do Kosnice u duljini od 8,5 kilometara čija će gradnja početi do veljače 2017. godine. Druga faza od Kosnice do Zračne luke u duljini je šest kilometara uz još dva kilometara do stadiona HNK Gorice.

 

„Zagreb i Gorica tako dobivaju novu Zračnu luku, a bit će povezani i tramvajem. Time potvrđujemo kako rušimo administrativne granice na najpozitivniji način. Također, na putu smo da prijateljski riješimo i sva otvorena pitanja između dva grada“, istaknuo je Bandić.

 

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Današnji susret u Gorici rezultirao je potpisivanjem više sporazuma, za izgradnju mrtvačnice u Dubrancu, za sufinanciranje izgranje zajedničke crkve mještanima Velikog Polja i Velike Mlake te Sporazum za završetak spora između zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje te VG Vodoopskrbe.

 
Bandić: Zajedno ćemo se voziti do listopada 2018.
 

Na pitanje Cityportala kada će dvojica gradonačelnika sjesti u tramvaj koji će povezivati Goricu i Zagreb, Bandić je odgovorio:

 

„Ako izgradnja počne u veljači iduće godine, onda je sve gotovo za 15 mjeseci. Dakle, ne prva faza projekta, nego ukupna izgradnja. Mi smo svjetski prvaci. Do 10. mjeseca 2018. godine zajedno ćemo se voziti, ako Bog da zdravlja, sugrađani dali povjerenja, a mi našli peneze da to napravimo. Napravit ćemo mi to, budite bez brige“, odgovorio je Bandić.

 

Inače, od Zagreba do Gorice bit će sedam tramvajskih stanica.

 

Bandić posjetio Barišića (2) - Bandić Milan - Barišić

 
ZET-ova garaža Goričanima
 

Na sastanku je dogovorena i selidba ZET-ove garaže. Polovica prostora koji trenutačno koristi ZET bit će odmah predana gradu na korištenje, a za godinu dana i cijeli prostor, najavio je Bandić.

 

„Kad se složna braća slože i olovo plivat može“, rekao je Milan Bandić i zaključio svoju današnju izjavu za medije u Velikoj Gorici.

 
Novi sastanak dvojice gradonačelnika najavljen je za mjesec dana.
 

Galerija fotografija: