Prijava

Vaša prijava

Pomoćnički ispit kao prednost pri zapošljavanju u visoko razvijenim državama


Završne svjedodžbe maturantima 2015./2016. velikogoričke Srednje strukovne škole svečano su uručene u četvrtak, 30. lipnja, a samo 11 dana kasnije (ponedjeljak, 11. srpnja) približno dvije trećine tih učenika ponovo je, na jedan dan, zauzelo mjesto u školskim klupama da bi pokušali ponovo položiti ono što su već položili?! Radilo se o polaganju pomoćničkog ispita.

Pomoćnički ispit (5)

Da bi otklonili nedoumicu o čemu se tu radi, potražili smo odgovor na tu osjetljivu temu kod osobe koja je najkompetentnija (tako nam je predstavljena) kada se radi o pomoćničkom ispitu, a to je Mladen Zrno, voditelj školskih radionica i stručne nastave u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica. Slobodna interpretacija voditeljevog osvrta na temu pomoćnički ispit i njegova implikacija na tržište rada odnosno mogućnost bržeg zapošljavanja, dovoljno je jasna i lako razumljiva.

Mladen Zrno uručuje završnu svjedodžbu
Mladen Zrno uručuje završnu svjedodžbu

– Pomoćnički ispit je državno priznat ispit, reguliran Zakonom o obrtu i Pravilnikom o postupku i načinu polaganja pomoćničkog ispita. Provodi ga Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u suradnji sa srednjim školama koje izvode program obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije za vezane obrte. Izmjenom Zakona o obrtu i Zakona o strukovnom obrazovanju polaganju pomoćničkog ispita mogu pristupiti učenici koji su u potpunosti završili trogodišnje naukovanje i dobili završne svjedodžbe. Uvođenjem dvojnog sustava strukovnog obrazovanja (njemački model) položeni pomoćnički ispit je donosio prednost pri zapošljavanju u visoko razvijenim državama, jer pomoćnički ispit u spomenutim državama znači apsolutnu završnost strukovnog naukovanja. Jednako tako, s položenim pomoćničkim ispitom brže se stječe pravo polaganja majstorskog ispita.

Pomoćnički ispit (7)

Pomoćnički ispit, njegov pisani dio, traje 4 školska sata (180 minuta) i kriteriji (ne)prolaznosti su slijedeći: ako je broj točnih odgovora ispod 30%, učenik se upućuje na popravni ispit, od 31% do 59% kandidat se poziva na usmeni dio ispita, 60% do 69% ocjena dovoljan (2), 70% do 79% ocjena dobar (3), 80% do 89% ocjena vrlo dobar (4) i 90% do 100% ocjena odličan (5). Nakon položenog pomoćničkog ispita izdaje se uvjerenje o položenom pomoćničkom ispitu. Prvi rok za popravni ispit bio je u prošli petak (15. srpnja).

Pomoćnički ispit (11)

Prema kalendaru pomoćničkih ispita od lipnja 2016. do ožujka 2017., kojeg je donio Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, drugi ispitni rok je od 15.09. do 15.10.2016., a treći rok je iduće godine, od 15.02. do 15.03.2017.

 

galerija fotografija