Prijava

Vaša prijava

Gdje će Velikogoričani ovoga ljeta na odmor?


Mnogi su ljeto jedva dočekali kako bi napokon otišli na toliko željeni godišnji odmor. Vrijeme je to kada punimo baterije kako bi se ponovo vratili u rutinu i uspješno nastavili sa svakodnevnim zadacima, svatko na svome poslu, jasno, ako je sretnik da ga ima. Stručnjaci ističu kako opuštanje i odmor nemaju alternativu jer u protivnom niti ne možemo postići dobar rezultat na radnome mjestu, osobito ako ono iziskuje kreativnost. Za to je potrebno tri tjedna odmora u kontinuitetu, za Reporter je kazala psihologinja i ravnateljica goričkog Centra za djecu, mlade i obitelj Sanda Puljiz Vidović.

 

„Svima bih poručila da si odvoje vremena za opuštanje i prepuštanje samima sebi, kako bi u konačnici mogli bolje raditi na jesen. Za to nije dovoljno niti tjedan, niti dva, već tri tjedna odmora. Naime, prvi tjedan je potrebno da bi se uopće opustili, nakon čega počinje odmor. Čovjeku je zatim potrebno dva tjedna odmora kako bi napunio baterije za dalje“, pojasnila je Puljiz Vidović. Na pitanje možemo li se dovoljno opustiti i s malo novca ili je za punjenje baterije ipak potreban određen budžet, psihologinja je odgovorila:

 

„Puno novca nije potrebno, ali znatno je bolje ako čovjek ode na odmor izvan stana ili kuće gdje provodi vrijeme tijekom godine. U pitanju je sasvim druga kvaliteta odmora ako se čovjek makne iz svakodnevice. Nije more jedina preporuka, tu su rijeke, jezera, planine. Prije svega, treba poslušati sebe i otići tamo gdje se možemo najviše relaksirati“, kaže Puljiz Vidović, otkrivši nam kako je zbog posla još uvijek u fazi planiranja svog  godišnjeg odmora.

 

Sanda Puljiz Vidović

 

Najviše sugrađana na odmoru od 15. srpnja do 26. kolovoza

 

O tome gdje će provesti svoj ljetni odmor razgovarali smo s mnogim Velikogoričanima. Najviše naših sugrađana otići će na Jadran, gdje će provesti dva tjedna, a većina će godišnji odmor iskoristiti od 15. srpnja do 26. kolovoza. Najmanje će potrošiti studenti koji će smještaj potražiti kod prijatelja, a najviše obitelji čije će odredište biti hoteli.

 

„Moji roditelji svake godine odlaze po hotelima i keširaju im dosta novca. Meni i mojoj djevojci komfor te vrste i nije toliko bitan pa smještaj tražimo preko oglasnika ili spavamo u šatoru u nekom bolje uređenom kampu“, rekao nam je Josip, student elektrotehnike koji ovog ljeta na odmor planira potrošiti oko 2.000 kuna.

 

Dvojica prijatelja, Ivan i Marko već treću godinu odlaze na more, bez ranije ugovorenog smještaja. Odlučili su na ovaj način upoznati što više krajeva na Jadranu, a da pritom i ne potroše puno novca.

 

„Odluka je pala prije dvije godine, da ćemo dok ne nađemo djevojke što više proputovati sami. Tada smo došli u Crikvenicu i dogovorili se s bakicom na rivi za boravak u njezinom apartmančiću za male novce. Prošle smo godine na isti način bili u Primoštenu, kada nas je dočekao jedan zanimljiv deda. Ovog ljeta tako idemo u Dubrovnik“, ispričali su nam Ivan i Marko.

 

Na kampiranju s izviđačima

 

Predsjednik Savjeta mladih Grada Velike Gorice Mario Dilberović ljeto će provesti na kampiranju s izviđačima, a otići će malo i do mora. Kaže kako mnogi mladi Goričani, prije svega studenti poput njega, rade tijekom godine preko Student servisa pa se ljeti trebaju malo i odmoriti.

 

„Znatno je lakše mladima koji imaju kod koga otići. Ako na moru imaju prijatelja ili rodbinu neće trebati potrošiti puno. Osobno, planiram potrošiti između 1.500 i 1.800 kuna. Dva tjedna ću biti na logorovanju, a tjedan dana na moru“, istaknuo je Dilberović.

 

Mario Dilberović

 

Dora je završila prvi razred Osnovne škole Jurja Habdelića i jako se veseli ljetovanju s bratom, bakom, djedom, mamom i tatom.

 

„Najprije idem tri tjedna na more s bratom, bakom i djedom. Nakon toga ćemo brat i ja ponovo ići dva tjedna na more s mamom i tatom“, ispričala nam je Dora, a njezina majka Jasna dodaje kako će ljeto provesti radno i na odmoru s obitelji kraj Šibenika, ali i na rijeci Uni.

 

Dora i majka Jasna

 

Gorički mališani na ljetnim radionicama

 

Ljetne praznike Dora je odlučila nezaboravno provesti i u Gorici, zajedno s mnogim svojim vršnjacima. Čim je završila škola krenula je na ljetnu radionicu Centra za djecu mlade i obitelj koja će trajati do 22. srpnja. Mališani kuhaju, istražuju i izvode različite pokuse, a na raspolaganju im je 14 različitih grupa.

 

Ljetne radionice1

 

„Ovdje dolazim kako bih dobro iskoristio ljeto, nešto naučio i zabavio se. Idem na dvije radionice, ‘Mali kuhari’ i ‘Igre na otvorenom’. Pozivam svoje vršnjake da se i oni ovako provedu ljetne praznike, bolje nego da bulje u mobitele i tablete“, ispričao nam je Noa koji je završio treći razred Osnovne škole Vukovina.

 

S djecom na radionice dolaze roditelji, rodbina, djedovi i bake. Podršku unuci i unuku došla je dati Ružica Kolačević.

 

„Moj unuk Franko ide u ‘Male kuhare’ jer ga zanima kuhanje, a unuka Tea u ‘Igraonicu za predškolce’. Dobro je da iskoriste praznike kako bi se igrali i naučili nešto novo, a ne da se samo nalaze pred kompjuterom“, kazala je Ružica.

 

Ljetne radionice

 

Možemo li se odmoriti u Velikoj Gorici?

 

Iz velikogoričke Turističke zajednice kažu kako se u gradu i okolici tijekom ljeta mogu dobro odmoriti i djeca i odrasli. Direktorica Milada Mesarić ističe da svatko može pronaći nešto za sebe.

 

Vrata od krča-izvor TZVG

 

„Velika Gorica je okružena stoljetnim šumama, rijekama Odrom, Kupom i Savom, jezerima te pitomim Vukomeričkim goricama. Sa svojom velikom mrežom pješačko-biciklističkih staza, idealan je prostor za biciklizam te rekreativno uživanje obitelji s djecom. Ako poželite provesti dan bez automobila, pješačka poučna staza Šumarica je idealan izbor. Dobra ideja za kratki izlet zasigurno su i naša izletišta na kojima u hladovini u mirnoj prirodi, uz fini domaći ručak i brojne aktivnosti za najmlađe možete uživati na svježem zraku. Tu je tako izletište Ključić brdo u čijem je kompleksu i zoo park gdje možete pogledati uzgajališta divljih svinja, konja, muflona, srna, jelena, fazana, divljih patki i domaćih životinja. Izletište Odranski Ribič nalazi se u stoljetnoj šumi turopoljskog hrasta i tik uz rijeku Odru. Za najmlađe tu se nalazi i bogato dječije igralište koje će im pružiti sate nesmetane zabave“, kaže Mesarić.

 

Odranski Ribič-izvor TZVG

 

Ako ćete tijekom ljeta ostati u Gorici obavezno posjetite i Etno naselje Novo Čiče koje se nalazi u neposrednoj blizini stare Pučke škole te učiteljskog doma koji su pod zaštitom Ministarstva kulture. Od ostalih atrakcija tu su dvorac Lukavec, Muzej Turopolja, Vrata od krča ili neka od prekrasnih drvenih kapelica, kurija i čardaka. S druge strane, u Ščitarjevu vrijedi obići Arheloški park Andautoniju u kojem su vidljivi ostaci starog antičkog grada iz doba Rimskog carstva.

 

Andautonija-izvor TZVG

 


Prijavite se za asistenta u nastavi

Gradsko natjecanje u futsalu za učenike 5. i 6. razreda