Prijava

Vaša prijava

FOTO Mnoštvo vjernika u Vukovini slavi Veliku Gospu, evo što nam je poručila baka Marija


Blagdan je Velike Gospe, svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Mnogi vjernici danas su posjetili Vukovinu, jedno od najstarijih Marijanskih svetišta u ovom dijelu Hrvatske. Misna slavlja u župnoj crkvi traju od 7 sati, dok je središnje na otvorenom od 11 sati predvodio vlč. Ivica Cujzek, prefekt i odgojitelj u Nadbiskupijskom bogoslovnom sjemeništu, zajedno s još 10 svećenika.

 

Velika Gospa - Vukovina 2016 (27)

 

„Danas nas ovdje okuplja Isus Krist, ali sa ciljem da čovjeku vjerniku u tom našem životnom hodu približi sliku života njegove, ali i naše nebeske majke. Kao što danas mi ovdje tražimo snagu i nadu, tako su na ovom svetom mjestu pred likom Majke Božje Vukovinske mnogi naši preci ovdje tražili hrabrost za život“, naglasio je vlč. Cujzek.

 

Velika Gospa - Vukovina 2016 (31)

 

Mirka Smolković priča nam kako je svaki blagdan Velike Gospe važan dan u njezinom životu jer on joj daje životnu snagu.

 

„Tu sam stajala i prije 20 godina, kao i danas na ovom jakom suncu i nimalo mi nije teško. To činim za sebe i svoje pretke koji su pohodili sva hrvatska svetišta, a koji sada nisu među živima. Jednostavno sam sretna što ovdje mogu biti umjesto njih“, istaknula je vjernica.

 

Velika Gospa - Vukovina 2016 (22)

 

‘Ponosna sam što nosim ime Marijino’

 

Unatoč vrućem danu, nogometno igralište iza župne crkve bilo je prepuno hodočasnika. Dok su neki bili na suncu, drugi su propovijed slušali u hladovini izvan igrališta. Među njima i 86-godišnja Marija Marković, koja je ponosna što nosi ime Marijino.

 

„Rodila sam se 16. ožujka 1930. Baka mi je željela dati ime Marija, a djed Joza jer je taj svetac bio blizu. Baka to na sreću nije dopustila tako da se zovem Marija. Ponosna sam zbog toga i zahvalna Bogu za cijeli svoj život. Imam kćer, sina i troje unučadi. Svima bih savjetovala da vjeruju i da se mole“, rekla je baka Marija, koja se u Novo Čiče iz Bosne i Hercegovine doselila 1992. godine u jeku rata.

 

Dekan Sabolek: Marija nam je uzor

 

„Uskrs, Božić i Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo, to su naši najveći blagdani. Marija nam je uzor, moguće je tako živjeti predan Bogu, ali ona nam je u našoj slabosti zagovornik. To je ta naša molitva i sklopljene ruke. Evo Marijo mene u mojoj slabosti i nespretnosti, pomozi mi. Izmoli mi od svog Sina Božjeg oproštenje grijeha“, poručio je dekan Velikogoričko-odranskog dekanata i dugogodišnji vukovinski župnik vlč. Đuro Sabolek.

 

Galerija fotografija: