Prijava

Vaša prijava

Poduzetnicima 40 milijuna kuna za nove tehnologije


Početkom rujna počet će europski natječaj za bespovratna sredstva, namijenjena srednjim i velikim poduzećima. Za ulaganje u nove tehnologije, s ciljem modernizacije i proširenja proizvodnih kapaciteta, poduzetnicima će biti na raspolaganju 40 milijuna kuna. Maksimalni intenzitet potpore za velike poduzetnike iznosi 25%, a za srednje 35% prihvatljivih troškova projekta. Pojedini poduzetnik može iskoristiti do 1,5 milijuna kuna.

 

Prijavitelji moraju biti registrirani za obavljanje gospodarske djelatnosti najmanje dvije godine prije dana predaje zahtjeva i moraju u stanju zadržati ili povećati broj zaposlenih. Također, ne smiju imati neizvršenih obveza prema zaposlenicima, javnim davanjima kao ni obveza temeljem ranije dodijeljenih potpora.

 

Prihvatljive aktivnosti su ulaganja u materijalnu imovinu (strojevi i oprema namijenjeni proizvodnji) te aktivnosti ulaganja u nematerijalnu imovinu do gornje granice od 25% ukupno prihvatljivih troškova projekta (patenti, licence, industrijski softveri).

 

Indikatori uspješnosti

 

Uspješnost ulaganja mjerljiva je kroz: rast broja zaposlenih, rast prihoda, rast vrijednosti izvoza i povećanje bruto dodane vrijednosti po zaposlenom. Za ocjenu prihvatljivosti projektnih prijedloga koristiti će se metodologija rangiranja, temeljena na pokazateljima privlačnosti i rizičnosti projekta te poslovne sposobnosti prijavitelja za provedbu projekta. U ocjeni poslovne sposobnosti uključene su posebnosti svih pojedinih sektora.