Prijava

Vaša prijava

Plemenitaši pozivaju na Žirovinu


Plemenita opčina turopoljska poziva u nedjelju na svoju tradicionalnu manifestaciju – Žirovinu.

 

Njome se nastoji očuvati svijest da su šume Turopoljskog luga nekoć bile ispunjenje turopoljskim pajcekima koji su se ondje hranili žirom. Rodnost hrasta i količina žira provjeravala se nakon Bartolova kako bi se vidjelo hoće li biti hrane za svinje, a u želji da taj običaj ne ode u zaborav nastala je manifestacija Žirovina. – ističu iz Plemenite opčine.

 

Posjetitelji će, osim uživanja u hladovini i svježem zraku Turopoljskog luga, moći uživati u programu Hrvatskog pjevačkog društva Kučani, ali i zaigrati koju staru pastirsku igru poput prasičkanja ili baltičanja. Ako vas zanima kako je Turopoljski lug izgradio Veliku Goricu svratite na istoimeno predavanje profesora Hrvoja Malčića. Također ne morate brinuti za nedjeljni ručak jer organizatori pripremaju gulaš od turopoljske svinje.

 

Plementaši će se okupiti već u 10 sati ujutro kada će prisustvovati Svetoj misi u crkvi Sv. Fabijana i Sebastijana u Kučama gdje će nakon mise obići staru školu, ali se i uputiti do Krčkih vrata – spomenika neraskidivoj vezi šume i turopoljskog čovjeka. Druženje će nastaviti u lugarnici “čardak” u Turopoljskom lugu gdje se u 13 sati i službeno otvara Žirovina na koju ste svi dobro došli! – ističu iz POT-a.


Vremeplov