Prijava

Vaša prijava

FOTO Hodočasnici sjajno dočekani u Šćitarjevu i ispraćeni u Mariju Bistricu


Jubilarno 25. zahvalno velikogoričko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj započelo je jutros u 05.00 sati ispred župne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije. Na put dug 42 kilometra u Mariju Bistricu krenulo je 2.500 vjernika iz Velike Gorice i općina Pokupsko, Kravarsko i Orle. Prva postaja za predah je u Šćitarjevu (prva petina hodočasničkog puta) gdje se hodočasnicima priprema bogati doručak. Doček i ispraćaj hodočasnika je za žitelje Šćitarjeva i Obrezine poseban događaj u čijoj pripremi sudjeluju sve mjesne udruge. Pripreme traju danima i kada kolona hodočasnika uđe u Šćitarjevo sve je posloženo i servirano: na štandovima su aperitivi (za one starije), sokovi, voda (2.500 boca), gibanice i ostale slastice, voće, kava, čaj, omlet od 1.500 jaja…

 

Hodočasnici u Šćitarjevu (16)

Ovogodišnja hodočasnička kolona je, kao i uvijek dosad, bila šarolika. Rame uz rame na maratonskom putu zajedno su učenici, sportaši, djelatnici iz kulturnog i političkog života. Uvijek je ugodno vidjeti u koloni mlade sportaše (nogometaši, odbojkašice, rukometašice, …), učenike osnovnih i srednjih škola, poznate i manje poznate osobe. Danas ih je pratilo lijepo vrijeme, a jutrošnji dolazak u Šćitarjevo pružao je idiličnu sliku – hodočasnici su iz izmaglice u Črnkovcu stigli u suncem obasjano Šćitarjevo.

 

Hodočasnici u Šćitarjevu (35)

Nakon doručka hodočasnici (većina je bila u prigodnim hodočasničkim majicama) krenuli su u Mariju Bistricu prema ritmu kojeg sami određuju, ali je zamjetno da se kolona ne prekida, nego se samo izduži. Stalna sudionica hodočašća Renata, povremena City Radio – fotoreporterka, javila je da je službeni brojač u 08:30 sati izbrojao na autocesti 2.432 hodočasnika.

 

galerija fotografija