Prijava

Vaša prijava

Narodni običaji pomaganja u složenijim radovima tema su Dana europske baštine


Tema velikogoričke manifestacije u sklopu Dana europske baštine je ‘moba’, narodni običaj uzajamnog pomaganja u većim i složenijim radovima. Namjera organizatora je kroz predloženu temu prikazati i problematizirati odnos lokalne i stručne zajednice prema baštini, potaknuti lokalno stanovništvo da prepozna vrijednosti te da se aktivno uključi u revitalizaciju i očuvanje baštine.

 

Otvorenjem izložbe ‘Moba – uloga zajednice u očuvanju i obnovi baštine’ u Muzeju Turopolja, 21. rujna u 18 sati, počinje obilježavanje Dana europske baštine u Velikoj Gorici. Manifestacija se nastavlja predavanjem na istu temu, a održat će ga Tihana Rubić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, 22. rujna u 13 sati, u Gradskoj knjižnici Velika Gorica.

 

Dan kasnije, 23. rujna, organiziran je posjet kuriji Alapić u Vukovini, a mjesto autobusu koji polazi ispred zagrebačkog Etnografskog muzeja potrebno je rezervirati do 16. rujna na e-mail kultura@gorica.hr ili danieuropskebastine@min-kulture.hr.

 

Dani europske baštine nastavljaju se posjetom kuriji Modić Bedeković u Donjoj Lomnici, 24. rujna u terminu od 14 do 19 sati. I za ovaj posjet organiziran je prijevoz autobusom od Etnografskog muzeja preko Muzeja Turopolja do kurije. Prijave se zaprimaju do 22. rujna na  e-mail tzvg@tzvg.hr.

 

Zadnji dan goričke manifestacije je radionica tradicijskih znanja potrebnih za obnovu graditeljske baštine, a 17. listopada od 10 do 15 sati, sve o proizvodnji šindre, izrade pokrova od slame i tehnologiji izrade živog vapna posjetitelji će saznati u Starom gradu Lukavcu.

 

Detaljan program manifestacije i kontakte za rezervaciju prijevoza pronađite OVDJE.