Prijava

Vaša prijava

Festival Francuske: Listopad u goričkom kinu u znaku francuskih filmova


Nakon uspješne prošlogodišnje suradnje s Francuskim institutom i manifestacijom Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj održat će se i ovog listopada u nezavisnim kinima Kino mreže. U okviru festivala prikazat će se francuski filmovi, a sam kino program nazvan je Rendez-vous au cinéma.

 

Na programu su novi francuski filmovi, klasici i jedan crtani film za najmlađe, a drugi Rendez-vous au cinéma otvara se u subotu, 1. listopada projekcijom kultnog naslova u režiji Jean-Luc Godarda ‘Ludi Pierrot’. Nastao je 1965. godine prema romanu ‘Opsesija’ Lionela Whitea, a prati Ferdinanda Griffona koji napušta suprugu i djecu te s bivšom djevojkom Marianne kreće prema jugu. Marianne pak proganjaju gangsteri, a niz pljački, ubojstava i prijevara neizbježno vode tragičnom kraju.

 

Projekcija ‘Ludog Pierotta’ održat će se istodobno u osam nezavisnih kina, Samobor, Velika Gorica, Kutina, Prelog, Zabok, Pazin, Novska i Zagreb.

 

Na programu je još jedan klasik kojim će Kino Gorica zatvoriti mjesec francuskog filma. To je komedija ‘Praznik’ Jacquesa Tatija iz 1949. godine. Tati glumi Françoisa, poštara u malom francuskom provincijskom gradiću. Iako dobronamjeran i spreman pomoći, često je predmet poruga stanovnicima gradića. Nakon što pogleda film o učinkovitosti poštanske službe u SAD-u, François odlučuje promijeniti sliku francuske pošte, krenuvši od sebe.

 

Ostatak programa Rendez-vous au cinéma čine noviji francuski naslovi, ‘Sjećanja’ je dirljiva komedija o odnosu unuka i bake, ‘Fatima’ je drama o imigrantici iz Maroka koja jedva govori francuski i odgaja dvije kćeri tinejdžerke u Lyonu, a dječji animirani film ‘Gus- mala ptica, veliko putovanje’ govori o herojskom putovanju nevjerojatne žute ptičice koja prelazi put od malenog siročeta bez obitelji, koje nikada nije napustilo gnijezdo, do vođe jata na putu za jug.

 

 


U Goricu se vratili sa sedam medalja

Modelarska liga Zagrebačke županije