Prijava

Vaša prijava

Mnogi Goričani odazvali se akciji mjerenja dioptrije i očnog tlaka


U povodu Svjetskog dana vida danas su studenti optometrije Veleučilišta Velika Gorica na Tržnom centru građanima besplatno mjerili dioptriju i očni tlak.

 

“Prevencija je jako bitna, vid bi se trebao kontrolirati jednom godišnje i zato je dobro da je odaziv građana ovako jako velik. Ukoliko netko ima povišen očni tlak šaljemo ga oftamologu. Problem je i što glaukom nema simptoma, zato ga i zovu tihim ubojicom, i već kad dođe do simptoma situacija je vrlo kritična”, objasnila je studentica optometrije na VVG-u Erna Vukelić.

 

kontrola-vida-3

 

“Gospodične su mi rekle da je sve ok i da mi je vid dobar, a da nemam očni tlak. Tu na Tržni centar dolazim na kavu, pa kad vidim i ove akcije uvijek i dođem”, rekao je jedan od građana koji se odazvao akciji goričke ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije, Veleučilišta Velika Gorica i Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

 

“Došla sam provjeriti očni tlak jer imam jake glavobolje, pa me zanima ima li to veze s vidom i očnim tlakom”, rekla nam je Vlatka Filipančić koja je čekala pregled beskontaktnim tonometrom za mjerenje očnog tlaka. Naime, radi se o aparatu koji prilikom mjerenja nema direktnog doticaja s okom, a time se izbjegavaju moguće infekcije.

 

kontrola-vida-1

 

“Provjerio sam vid i rekli su mi da dođem na kontrolu, ali mi se ne da. Operirao sam već oba oka 2001. godine i imam ugrađene leće s dioptrijom, ali idem stalno kod doktora na Rebro”, rekao je Milan Babić.

 

Nakon akcije kontrole vida, već sutra, 1. listopada, je nova zdravstvena kontrola. Od 9 do 12 sati na Tržnom centru građani će moći besplatno izmjeriti krvni tlak, kolesterol, indeks tjelesne mase, a organizatori su najavili i konzultacije s kardiologom i EKG kontrolu.

kontrola-vida-2


OBAVIJEST - HŽ