Prijava

Vaša prijava

Dani europske baštine u kuriji Alapić u Vukovini


Treći dan manifestacije Dani europske baštine u Turopolju obilježen je danas Malom komunalnom akcijom ‘moba’ u Vukovini u kuriji Alapić. Ova kurija spada u posebno vrijednu skupinu sačuvanih drvenih objekata u Zapadnoj Hrvatskoj. Barokni jednokrilni dvor je poveznica s obiteljima koje su odigrale značajne uloge u oblikovanju hrvatske povijesti, obitelji Alapića, Erdedyja, Draškovića. Procjenjuje se da je, prema stilskim obilježjima, kurija u postojećem obliku izgrađena u drugoj polovici 18. stoljeća, a povijesni dokumenti svjedoče o povijesti ovog imanja dugoj pet stoljeća i povezuju ga s banom Ivanom Korvinom.

 

kurija-alapic-6

Svjesni da kurija Alapić zahtijeva hitnu obnovu, ili će u protivnom nestati, zaključen je sporazum s Gradom Velika Gorica kojim Grad preuzima ulogu upravitelja nad ovim kulturnim dobrom. Sporazumom je određeno da će se kurija obnoviti za provođenje kulturno-turističkih i obrazovnih programa pod vodstvom Muzeja Turopolja.
Mala komunalna akcija raščišćavanja ovoga zapuštenog kulturnog dobra poduzeta je s ciljem upoznavanja lokalne i šire zajednice sa stanjem, ali i vrijednostima ovoga kulturnog dobra te nužnosti provođenja hitnih mjera za njegov spas. U akciji su sudjelovali Udruga mještana Vukovine ”Vukovina u srcu”, učenici Osnovne škole Vukovina, KUD Čiče (Novo Čiče), djelatnici Muzeja Turopolja, predstavnici Grada Velike Gorice i štovatelji turopoljske baštine.

 

galerija fotografija

kurija-alapic-1
kurija-alapic-2
kurija-alapic-3
kurija-alapic-4
kurija-alapic-5
kurija-alapic-6
kurija-alapic-7
udruga-vukovina-u-srcu

Modelarska liga Zagrebačke županije