Prijava

Vaša prijava

Mjesec hrvatske knjige pod motom ‘Čitam sto na sat!’ i u Velikoj Gorici


Nacionalnoj manifestaciji Mjesec hrvatske knjige i ove će se godine pridružiti Gradska knjižnica Velika Gorica. Manifestacija službeno započinje 15. listopada, a tijekom mjesec dana, sve do 15. studenoga, velikogorička će književna publika i svi ljubitelji čitanja moći uživati u susretima, radionicama, javnim čitanjima i kvizovima za sve uzraste.

 

“Ovogodišnji moto manifestacije je ‘Čitam sto na sat!’, a putem raznolikih književnih događanja naše ćemo sugrađane podsjetiti na važnost čitanja te prije svega na užitak koji nam čitanje samo po sebi donosi. Čitati više i kvalitetnije ne znači samo puku zabavu ili odvraćanje od stvarnosti, nego znači vježbati različite načine suočavanja sa stvarnim svjetonazorskim, moralnim, političkim, emocionalnim ili društvenim problemima i pitanjima. Drugim riječima – čitati znači učiti se životu”, kažu iz goričke knjižnice.

 

Dječji odjel gradske knjižnice VG 23.02.16 (3)

 

Događanje koje otvara Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica književno je putovanje kroz vrijeme u doba Williama Shakespearea i Miguela Cervantesa, čija se 400. godišnjica smrti obilježava ove godine. Ova književna večer održat će se u ponedjeljak, 17. listopada uz multimedijalno druženje s djelima ovih dvaju velikana svjetske književnosti uz glazbeno-scenski performans na autentičnim instrumentima koji će dočarati kulturu elizabetinske engleske i barokne Španjolske.

 

Od sredine listopada u izlozima Područne knjižnice Galženica bit će postavljena izložba o 130 godina djelovanja Gradske knjižnice Velika Gorica putem koje će građani moći naučiti sve o povijesti knjižnice i tako se pripremiti za sudjelovanje u nagradnom kvizu čija će se završnica, uz dodjelu nagrada, održati 11. studenoga. Književno druženje s velikogoričkom književnicom Nadom Mihoković Kumrić obogatit će događanja u Područnoj knjižnici Galženica, a 21. listopada srednjoškolci imaju priliku sudjelovati u čitateljskom maratonu ‘Čitam sto na sat’.

 

Dječji odjel i ove godine je pripremio čitanja djeci u prostorima pedijatrijske čekaonice velikogoričkog Doma zdravlja, upoznavanje s knjižnicom i knjigama za najmlađe, prvašići se tijekom Mjeseca hrvatske knjige tradicionalno mogu besplatno učlaniti u knjižnicu i dobiti Čitatovnicu – čitateljsku putovnicu u kojoj mogu sakupljati žigove za svaku pročitanu knjigu i na kraju osvojiti lijepe nagrade. Djecu će razveseliti i susret s velikogoričkom književnicom Jasminkom Tihi Stepanić, koja će nakon niza uspješnih romana za mlade predstaviti svoju prvu slikovnicu ‘Priča o ribaru i zlatnoj ribici’.