Prijava

Vaša prijava

Seminar na temu debata održan u Ekonomskoj školi


Ekonomska škola Velika Gorica bila je organizator seminara na županijskoj razini za srednjoškolce na temu debata u prostoru Srednjoškolskog centra, u subotu, 15. listopada. Na cjelodnevnom seminaru sudjelovali su učenici iz Siska, Jastrebarskog, Dugog Sela i Velike Gorice. Iskusni treneri Hrvatskog debatnog društva upoznali su polaznike seminara s osnovama debate i omogućili im da se na kraju poduke iskušaju u debatama. Grupe su bile raspoređene po učionicama i s trenerima su prolazili i utvrđivali osnovne debatne smjernice (nije isto argumentima napadati zadanu temu ili je braniti, imate ‘ofenzivce’ i ‘defanzivce’).

debatni-klub-ekonomske-skole-velika-gorica-2

Prema riječima pedagoginje iz Ekonomske škole Ksenije Vatavuk Margetić, debata kao metoda iskustvenog učenja nije nepoznanica njenim učenicima, jer je u školskoj 2011./2012. godini pokrenut projekt ”Aktualnosti pod našim krovom”. Projekt je bio medij koji je zainteresiranim učenicima omogućavao da kroz debate budu obrađivani različiti sadržaji, odnosno budu pretresane zanimljive i aktualne teme. U proteklih pet godina u svim razrednim odjelima Ekonomske škole na satovima razrednog odjela održavane su debate na teme koje su odabrali učenici.

 

debatni-klub-ekonomske-skole-velika-gorica-1
Debatni klub Ekonomske škole Velika Gorica

 

Pedagoginja Vatavuk Margetić posebno ističe činjenicu da je projekt ”Aktualnosti pod našim krovom” plod inicijative učenika i njegova omiljenost i vrijednost potvrđene su ove godine osnivanjem Školskog debatnog kluba. Tim činom učenicima se pruža mogućnost da prodube svoja znanja o debati kao strategiji poučavanja i argumentirane rasprave te da razviju vještinu govora i slušanja. Osnovni cilj Ekonomske škole, kao odgojno-obrazovne ustanove, u ovom segmentu obrazovanja je da potakne kod učenika kritički pristup informacijama koje dobivaju, kreativnost, analitičnost, argumentiranje, suradnju i timski rad te tolerantnost spram tuđeg mišljenja.

 

debatni-klub-ekonomske-skole-velika-gorica

Učenici Ekonomske škole koji su sudjelovali na seminaru: Ema Tomašić Beuc, Paulina Gašparac, Kristijan Sremić (svi 2.a), Petar Hrsto (2.b), Klaudija Grđan Car, Katarina Kolarec (obe 3.b) i Valentina Fiket (3.a).