Prijava

Vaša prijava

Testirali smo novi Peugeot 3008 Allure 2.0 BlueHDI 150 S&S


Kad su negdje krajem prošle godine osvanule prve najave i fotografije novog Peugeotovog uratka iz SUV kategorije serije 3, mnogi nisu vjerovali da će nova tritisućeosmica izgledati upravo tako. Još prije nešto više od godine dana Peugeot je redizajnom svog udarnog modela 508 potvrdio da prethodna serija 308 nije bila tek izlet u europsku dizajnersku elitu auto industrije, a najnoviji model 3008 takve je tvrdnje i definitivno zacementirao. Prvi pogled na karoseriju neodoljivo je podsjetio na iznimno popularnu liniju Rovera pod nazivom Evoque, ali bio je to tek prvi pogled, sve ostalo je hrabar dizajnerski iskorak Peugeota, koji će zasigurno dobiti mnogo više pozitivnih reakcija u odnosu na one suprotne.

 

21.11.2016. Peugeot 3008 foto: cityportal.hr
21.11.2016. Peugeot 3008 foto: cityportal.hr

 

Popis opreme modela koji smo vozili je impresivan, ovo je definitivno automobil koji u sebi nosi pozamašan popis gadgeta sa kojima se možete zabavljati i dok se vozilo kreće i dok stoji, no, nije ni jeftin i nikako nemojte očekivati da ćete zbog činjenice što se ne radi o nekom automobilu iz tzv. A brand klase, ostati uskraćeni za neki užitak o kojem sanjate. Da Peugeot uspješno već godinama surađuje sa Bavarskim koncernom BMW-om, znali smo i ranije, ali sada je to i javno obznanjeno ponekim “BMW” detaljima unutar kabine novog modela 3008, poput LCD Displaya na središnjoj konzoli ili automatskog mjenjača. Model koji smo imali na testu spada u kako bismo to u hotelskom žargonu rekli klasu sa 5 zvijezdica, nedostajali su tek neki sitni detalji poput automatskog mjenjača, staklenog krova… da bismo doista ustvrdili da smo imali priliku testirati sve najbolje što nam je Peugeot mogao ponuditi. Vozilo je podignuto gotovo 40cm od ceste, što ga i vizualno, a i za vrijeme vožnje svrstava u klasu iznad SUV i prava je šteta što nema pogon na sva četiri kotača jer bi u tom segmentu to bila vrlo zanimljiva kategorija.

21.11.2016. Peugeot 3008 foto: cityportal.hr
21.11.2016. Peugeot 3008 foto: cityportal.hr

Unutrašnjost je vrlo skladno uređena, a već prilikom ulaska pažnju plijeni vrlo skladna središnja konzola, te najnoviji i-Cockpit sa digitalnom LCD instrument pločom. To znači da prema vašim željama više niste obavezni gledati u isti raspored podataka na vašoj instrument ploči već pomoću jednostavnih komandi na upravljaču za vrijeme vožnje birati podatak i raspored na instrument ploči prema Vašim željama. Automobil je opremljen sustavom ulaska u vozilo, odnosno zaključavanja, otključavanja i pokretanja vozila bez ključa (inače ne spada u serijsku opremu), što u praksi znači da je dovoljno približiti se vozilu i primiti se za vrata i ono će se otključati, a prilikom zaključavanja je dovoljno dodirnuti bravu na bočnoj strani i vozilo se automatski zaključava. Pokretanje vozila je pomoću start/stop tipke, a za sve ove radnje nužno je da ključ vozila imate negdje blizu ili u džepu.

21.11.2016. Peugeot 3008 foto: cityportal.hr
21.11.2016. Peugeot 3008 foto: cityportal.hr

U dva dana testa odradili smo nešto više od 400 kilometara, a najdulja dionica bila je od Zagreba do Grobnika. Automobil je ispunio sva očekivanja u svojoj klasi. Dobro leži na cesti i nudi vrlo dobru preglednost za vozača. Prednja i zadnja kamera nudi dodatnu sigurnost kod parkiranja iako poznavajući kvalitetu kamere na nekim starijim modelima, kvaliteta kamere je morala biti malo bolja. Automobil je opremljen sustavom za upozorenje nenamjernog izlaska iz trake, što doslovno znači da na neko vrijeme možete pustiti volan a vozilo će sustavom koji prati linije voznog traka nastaviti samo voziti u vašoj traci. U slučaju da nagazite liniju voznog traka automobil samostalno ispravlja kretanje, ali ukoliko to traje neko vrijeme na display-u će Vas upozoriti da primite volan i nastavite upravljati vozilom. Ono što znamo kao vrlo kvalitetni gadget Peugeota je sustav automatske kontrole nad dugim svjetlima, a i na ovom modelu se pokazao besprijekoran. Sustav računa kut i udaljenost vozila koje nailazi sa suprotne strane te automatski pali ili gasi duga svjetla.

 

Pogledajte cijelu galeriju fotografija:

 

21.11.2016. Peugeot 3008 foto: cityportal.hr
21.11.2016. Peugeot 3008 foto: cityportal.hr
21.11.2016. Peugeot 3008 foto: cityportal.hr
21.11.2016. Peugeot 3008 foto: cityportal.hr
21.11.2016. Peugeot 3008 foto: cityportal.hr
21.11.2016. Peugeot 3008 foto: cityportal.hr
21.11.2016. Peugeot 3008 foto: cityportal.hr
21.11.2016. Peugeot 3008 foto: cityportal.hr
21.11.2016. Peugeot 3008 foto: cityportal.hr
21.11.2016. Peugeot 3008 foto: cityportal.hr
21.11.2016. Peugeot 3008 foto: cityportal.hr

 

Potrošnja testiranog modela bila je otprilike u okvirima tehničkih podataka proivođača, led svjetla trenutno daju mnogo više od bilo kakve konkurencije, a kako je ovo i vrlo važno pitanje sigurnosti na cestama nije ni potrebno naglašavati koliko pomažu. Diskretno osvjetljena unutrašnjost plavim led trakama prate oblogu vrata što daje dodatni ugođaj interijera i opušta u vožnji. Cijena testnog vozila iznosi 316.000,00 Kn sa svim uključenim porezima, no popis opreme je doista impresivan i donosimo ga u prilogu uz napomenu da početna cijena za vrlo prisojan model ovog vrlo atraktivnog modela počinje od nešto iznad 160.000 Kn što čini ovaj automobil vrlo poželjnim obiteljskim automobilom u koji ćete se zaljubiti na prvi pogled i dobiti novog prijatelja od kojeg ćete se teško odvojiti. Zahvaljujemo se velikogoričkoj auto kući Auto Holetić koja nam je ustupila ovaj model, a sve informacije oko cijena, popusta, mogućnosti kreditiranja ili leasinga možete dobiti u njihovom salonu u Velikoj Gorici, Sisačka 47 ili na telefon. 01 6238-670.

 

Peugeot 3008 Allure 2.0 BlueHDI 150 KS – popis opreme testiranog modela:

 

Centralno zaključavanja s daljinskim
Vozačevo sjedalo podesivo po visini
Automatska klima
Tempomat s limitatorom brzine
Elektro podesivi retrovizori s grijačima
Suvozačevo sjedalo podesivo po visini
Pack Vision
Električna park.kočnica
Dnevna LED svjetla
El. podizači pred. i str. prozora
Sjedalo vozača podesivo po visini
Upravljač presvučen kožom
Varijabilni servo upravljač podesiv po visini i dubini
Sjedala u kombinaciji tkanina TEP
Elektro preklopivi vanjski retrovizori s osvjetljenjem pristupa vozilu
Stražnja klupa 1/3-2/3
6 zračnih jastuka
Stražnji senzori za pomoć pri parkiranju
Prednji senzori za pomoć pri parkiranju-uključuje WY14
Prednja svjetla za maglu
Lakometalni naplatci 18″Detroit+čelični rez.kotač smanjenih dimenzija
Mirror screen+WiFi+GPS antena
ESP+ABS+REF+AFU+ASR+MSR+CDS
Kromirano crni okvir prednje maske motora
Uzdužne krovne lajsne od nehrđajućeg čelika
Upozorenje vozača na vrijeme provedeno u vožnji
Prepoznavanje prometnih znakova
i-Cockpit s digitalnom TFT instrument pločom
Kromirani umetci na prednjim blatobranima
Sustav za upozorenje nenamjernog izlaska iz trake
Multifunkcionalni dodirni zaslon 8″ s klavirskim tipkama + dvostruki radio tuner
Kromirani umetci na donjem dijelu vrata
Zaštitna metalno siva obloga prednjeg branika
Ambient light osvjetljenje putničkog prostora
Sjedalo suvozača preklopivo u stolić “flat folding”
Ručice na vratima i poklopci vanj.retroviz.u boji karoserije
Sjedalo vozača s lumbalnim podešavanjem
Metalik boja
Visiopark 1-180 kamera + prednji i stražnji parking senzori
Grip Control + HADC – pomoć kod kretanja na nizbrdici+ZHB0
Prednja LED svjetla + svjetla za maglu s cornering funkcijom
Paket sustava za pomoć u vožnji
Otključavanje i pokretanje vozila bez ključa
Grijanje prednjih sjedala + masiranje u lumbalnom dijelu
Uzdužni aluminijski krovni nosači
Krov u crnoj Black Diamond boji
3D navigacija + prepoznavanje glasovnih naredbi + Video izlaz, DAB

 

 


FOTO Upaljena Adventska svijeća