Prijava

Vaša prijava

Film o povijesti štovanja Bogorodice na području Turopolja u Gradskoj knjižnici


Predstavljanje i projekciju filma “Sisačka Majka milosrđa” organizira 5. prosinca u 19 sati Gradska knjižnica Velika Gorica u Središnjem odjelu za odrasle. Film govori o štovanju Bogorodice u Sisačkoj biskupiji, na području Turopolja, Moslavine, Pokuplja, Posavine i Banovine, od srednjeg vijeka do danas.

 

“Već niz godina pratimo projekt dokumentiranja hrvatske mariološke baštine i u adventsko vrijeme prikazujemo po jedan od dokumentarnih filmova koji svjedoče o dugoj i bogatoj povijesti štovanja Bogorodice na tlu Hrvatske. Brojne crkve, samostani, umjetnička djela, sakralna glazba, književna djela i mnogo druge različite građe našle su svoje mjesto u ovom jedinstvenom projektu koji obilazeći Hrvatsku bilježi i nastoji sačuvati ono najvrednije”, kažu iz Gradske knjižnice Velika Gorica.

 

Prije projekcije filma, o njemu će govoriti voditeljica, scenaristica i redateljica Hrvojka Mihanović Salopek te profesor Alojzije Prosoli, dok će za glazbeni dio i prikaz tradicionalnih adventskih napjeva biti zadužen Folklorni ansambl Turopolje, čiji nastup je također prikazan u filmu.