Prijava

Vaša prijava

Usvojen proračun Grada Velike Gorice za 2017. godinu u iznosu 357,5 milijuna kuna


Na 22. sjednici Gradskog vijeća usvojen je proračun Grada Velike Gorice za 2017. godinu koji iznosi 357,5 milijuna kuna. Gradonačelnik Dražen Barišić istaknuo je kako proračun donosi realizaciju projekta koji građani godinama očekuju, a to je izgradnja bazena, uređenje gradskog groblja u Kušancu, izgradnju dječjeg vrtića Žirek i Centra za posjetitelje. Najavio je izgradnju objekata komunalne infrastrukture i nerazvrstanih cesta, obnovu Doma kulture Galženica i muzej vatrogastva. Uz sanaciju gradskih ulica, proračunom se osigurava i smanjenje cijene vrtića te nabavku udžbenika za školarce.

 

„Želim naglasiti da je proračun usmjeren na ravnomjerni razvoj i unapređenje života naših građana i to s izgradnjom objekata i projekata koji su uvršteni na temelju iskazanih interesa i želja upravo naših građana, koji i pune proračun“, kazao je Barišić.

gradsko-vijece-2
Oporba je govorila kako je riječ o tipičnom predizbornom proračunu koji je prenapuhan te da Grad nema potrebnu Strategiju razvoja.

 

„Znate li čemu služi to napuhavanje proračuna u predizbornim godinama? Mogućnost da se u prvih šest mjeseci potroši jako puno, a da u drugih šest mjeseci realno ne ostane ništa za kapitalne projekte. I zube u klin“, istaknuo je Goran Beus Richembergh (HNS)

 

gradsko-vijece-14
Gorički SDP iskoristio je pauzu od 15 minuta i sazvao konferenciju za novinare, s koje je predsjednik Gradske organizacije Damir Šimunić upozorio da je Velika Gorica postala previše zadužen grad, zbog čega je već ‘upaljen crveni alarm‘.

 

„Niti jedan grad i općina nema takvo zaduženje koje sada iznosi gotovo trećinu proračuna grada Velike Gorice. Svakoj budućoj administraciji to će biti preveliki uteg oko vrata i nismo sigurni kako će se razvijati budućnost Velike Gorice“, rekao je Šimunić.

 

Aktualni sat bio je u znaku ZET-a. Na pitanje Damira Šimunića što je sa preseljenjem ZET-ove garaže iz Velike Gorice, gradonačelnik je odgovorio kako je Grad blizu dogovora s tom tvrtkom.

 

„U tijeku su pregovori da se po nekom modelu ili najma ili kupnje preuzme njihovo vlasništvo i da se aktivira vlasništvo na našoj površini jer nismo niti produljili ugovor o najmu sa ZET-om. Time bi za prvu ruku dobili jedno parkiralište u centru grada“, pojasnio je Dražen Barišić.

 

gradsko-vijece-13
Među 14 točaka, vijećnici su raspravljali i o komunalnom redu, radnom vremenu ugostiteljskih objekata na području grada, o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću te izmjeni i dopuni Odluke o organizaciji načina naplate i kontrole parkiranja.

 

Na Gradskom vijeću predstavljena su imena dobitnika nagrade Grada za ovu godinu kojima će priznanja biti uručena 13. prosinca, na Dan Grada.  Povelju za životno djelo dobit će Rajko Bundalo, nagrada Grada s likom Franje Lučića pripast će Marici Čunčić, nagradu ‘Krčka vrata’ dobiva Zlatarnica Prahir, nagrada Grada s likom Nikole Škrlca Lomničkog dodjeljuje se Darku Staniloviću i Stjepanu Vitezu, „Zlatnu turopoljsku podgutnicu“ zaslužili su Velimir Šandor, Tihomir Horvat te Zrakoplovno-tehnička škola Rudolfa Perešina. Turopoljsko srce odlazi Barbari Novosel i Marini Drašković.

 

Galerija fotografija: