Prijava

Vaša prijava

Krizno stanje u Bukevju: Počela eutanazija peradi, Ministarstvo proglasilo karantenu


Zbog pojave ptičje gripe na farmi ‘Valionica Radina’ u mjestu Sop Bukevski danas je započela eutanazija peradi, a krizni stožer iz kojeg su krenule veterinarske ekipe formiran je u Bukevju. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić objasnio je kako je virus vjerojatno došao s divljim pticama koje su u razdoblju migracije te da od danas vrijedi naredba o zabrani držanja peradi na otvorenom u cijeloj Hrvatskoj.

 

“Virus H5N8 nije štetan po zdravlje ljudi, ali je visoko patogen i vrlo štetan za svu perad koja se nalazi u okolici. Jedini način sprječavanja daljnje zaraze je eutanazija svih pataka, kokoši i uništavanje svih jaja na farmi”, rekao je ministar i dodao kako su prekontrolirali i 50-ak ostalih farmi na ugroženom području, a na njih oko 15 će veterinari provesti eutanaziju peradi i to metodom dislokacije vratnih kralježaka.

 

16.1.2017. Bukevje – Veterinarske ekipe kreću eutanazirati perad zaraženu virusom ptičje gripe. Foto: Vanja Stanojević/cityportal.hr

Danas će tako ukupno eutanazirati oko 1.500 kljunova, a u krugu od 10 kilometara na snazi je karantena što znači da se perad ne može unositi niti iznositi s tog područja. Također, svi vlasnici peradi dobit će u roku mjesec dana odštetu.

 

“Veterinare čeka ozbiljni rad i ekipa koja uđe u gospodarstvo trebala bio nastupiti primjereno, jer se radi o stresnom poslu i za njih i za vlasnike. Veterinarski inspektori obavit će procjenu i napisati zapisnik s vrijednosti procijenjenih životinja, a ekipa veterinara tehničara će obaviti eutanaziju i spremiti lešine na primjeren način kako bi se mogle odvesti na utilizaciju”, objasnio je pomoćnik ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane Damir Agičić te istaknuo kako je laboratorij koji je radio pretrage na peradi akreditiran za taj posao i nema dvojbe da se radi o ptičjoj gripi.

 

U idućih mjesec dana na snazi je i zabrana dopremanja nove peradi na farme i u kućanstva na zaraženom području, a u tom razdoblju bit će provedena i dezinfekcija.

 

Jaja iz kojih se izleglo oko 17 bijelih mađarskih kokoši nabavila je upravo na farmi ‘Valionica Radina’ i Zlata Ćurek. Sve one danas će biti eutanazirane.

 

“To je prestrašno. Ne bude više domaćih jaja. Od kud je to došlo ne znam. Ja nisam ništa čudno primijetila na svojim kokošima, zdrave su i vesele. Nakon tri tjedna, ponovno ćemo nabaviti kokoši”, u suzama nam je ispričala Zlata Ćurek iz Bukevja.

 

16.1.2017. Bukevje – Veterinarske ekipe kreću eutanazirati perad zaraženu virusom ptičje. Foto: Mile Šola/cityportal.hr

Ivan Kos kaže kako se ne boji zbog zaraze virusom ptičje gripe, a za cijelu slučaj saznao je kod lokalne gostione.

 

“Imam 25 kokoši, ali još ne znam da li budu potamamnjene. Šteta je što se to dogodilo, a što će biti s kokicama to ćemo vidjeti. Imam ih samo za domaću upotrebu i ne prodajem ih”, objasnio je Ivan Kos iz Bukevja.

 

 


Državno Natjecanje iz geografije