Prijava

Vaša prijava

Pljačka li se Goričane novim računima za grijanje? ‘Uložio sam u razdjelnike, smrzavam se s kapom na glavi, a za grijanje dobio 1.211 kuna’


Stigli su računi za grijanje za prosinac, a mnogi Goričani ostali šokirani iznosom. Zdravko Vučković kaže da mu se smračilo pred očima kada mu je stigla ‘razglednica’ od HEP-Toplinarstva. Za prosinac treba platiti 1.211,24  kuna, a štedjeti nije mogao više. U stanu ima kapu na glavi, a uključena ima samo dva radijatora.
 

18.01.2017.-Velika Gorica-Šokiran računom za grijanje. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

„Živim preko puta Doma zdravlja, u Ulici Josipa Pucekovića. U stanu od 54 kvadrata imam četiri radijatora, od kojih su od kada sam ugradio razdjelnike uključena samo dva. Grijem dvije sobe, dok su radijatori u kuhinji i kupaonici uvijek isključeni“.
 
Račun za 100 posto ‘podivljao’
 
Nije mu jasno kako je moguće da je grijanje u prosincu za čak 100 posto skuplje nego mjesec ranije. Na toliko veliku razliku nije moglo utjecati niti znatno hladnije vrijeme.
 

18.01.2017.-Velika Gorica-Šokiran računom za grijanje. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

„Pazim na potrošnju, radijatori mi samo ‘rade na tri’. Nemoguće da sam potrošio 1.211 kuna, na ta dva radijatora. U stanu je cijelo vrijeme hladno pa imam kapu na glavi, ali na žalost, očito ne mogu utjecati na potrošnju“.
 
‘Osjećam se prevarenim’
 
Zdravko je razdjelnike kupio prošle godine. Do tada je zimi za grijanje mjesečno plaćao u prosjeku oko 400 kuna. Očekivao je da će mu nova investicija donijeti uštedu pa je sa zadovoljstvom uložio 4.000 kuna. Na kraju je ispala sasvim druga priča
 

18.01.2017.-Velika Gorica-Šokiran računom za grijanje. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

„Skupo su me koštali ti razdjelnici. Sada se osjećam prevarenim. Potrošnju očito dijelim sa susjedima, onda ne znam koji je smisao tog uređaja koji na sebi ima jačinu od 1 do 5. Štedjeti ili ne, pitanje je sad. Računaju impulse na potpuno nejasan način, niti to itko provjerava niti znam gdje mogu provjeriti i vjerovati da je to doista tako. Jednostavno to nema nikakve logike“.
 
Objavio na Facebooku
 
Nemojte se iznenadit kad dobijete račun za grijanje, putem Facebooka je upozorio Zdravko, koji se na toj društvenoj mreži predstavlja kao Vuki Real Madrid Vučković.
 
Ubrzo je izazvao pravu lavinu rasprave.
 
„Ja neću poštara pustit ni blizu zgrade, nek si mami nosi račune“, napisao je Josip Babić, ali već je zakasnio jer poštar je u sandučić ubacio račun. Na njemu piše iznos od 818,11 kuna, za stan od 62 kvadrata.
 

Foto: Josip Babić

„Sunce mi se pokazalo kad sam vidio. Al morao sam sjest kad sam otvarao kuvertu, za svaki slučaj, da me nešto ne opandrkne“, napisao je Babić.
 
Saša Božić kaže da za 40 kvadrata grijanja plaća oko 600 kuna, a ima uključen samo jedan radijator i smrzava se.
 
Mirjana Marković upozorava kako su građani masno platili razdjelnike, a danas se smrzavaju uz veće račune.
 

 

Galerija fotografija:

 


 

Psihoedukatvna radionica