Prijava

Vaša prijava

Saznajte više o najstarijem hrvatskom pradijalektu


Tema sutrašnjeg Matičinog četvrtka bit će bednjanski mjesni govor, kajkavski subdijalekt sjeverozapadnog ruba Hrvatskog Zagorja uz slovensku granicu Štajerske. Govori se u dolini gornje Bednje između Strahinjščice i Macelja te u selima oko Bednje, Jesenja, Trakošćana i okolnim zaselcima.

Predavanje na ovu temu održat će Dragica Žimbrek – Bednjoiščico, diplomirana učiteljica iz Bednje.

”Bednjanski mjesni govor najstariji je hrvatski pradijalekt s kojim su Hrvati došli u ove krajeve koji teško razumiju i ostali kajkavci, a kamoli govornici današnjeg književnog standarda. Po svojoj arhajskoj fonetici, baednjunska prakajkavica je među današnjim hrvatskim govorima razmjerno bliska češkom i poljskom jeziku, pa je to vjerojatno najbliži ostatak našeg prajezika iz karpatske Bijele Hrvatske u ranom srednjovjekovlju”, objasnili su organizatori.

Ministarstvo kulture je 2007. godine bednjanski govor proglasilo hrvatskim kulturnim dobrom i upisalo ga na Listu zaštićenih dobara, a pokrenute su i aktivnosti kojima će Bednjanci svoj materinski govor uvrstiti u nastavne programe osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Ako želite saznati više o ovoj temi posjetite sutra u 19 sati Muzej Turopolja.