Prijava

Vaša prijava

FOTO Čekalo se stoljećima: U Mraclinu prvi puta zapjevale dalmatinske klape


Večeras se zbio događaj koji Mraclinci još nisu zabilježili u svojoj povijesti. Prvi puta u njihovo mjesto stigle su dalmatinske klape – i zapjevale. Društveni dom bio je prepun ljudi koji su željeli svjedočiti ovom povijesnom trenutku. Na pozornicu su izašle dvije muške klape, Stine i Bošket, ali događaj su posebno uljepšale članice ženske klape Armorin.

03.03.2017. – Mraclin – Koncert dalmatinskih klapa. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

“Večeras smo pripremili tradicionalne napjeve koji će u Mraclin donijeti dašak Dalmacije i njezinog melosa. Ponosni smo na naš prvi koncert u Mraclinu, gdje je večeras sjajna publika i odlična atmosfera”, rekao nam je prvi tenor klape Bošket, Bojan Karavanić.

03.03.2017. – Mraclin – Koncert dalmatinskih klapa. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Klape otvorile ‘Dučecove spelancije’

Ideja za prvo gostovanje klapa proizašla je iz KUD-a Dučec, koji je večerašnjim koncertom započeo svoje prve ovogodišnje ‘Dučecove spelancije’.

“Svjedočimo svi zajedno povijesnom događaju koji Mraclinu daje jednu novu svježinu. Dalmatinska pjesma je predivna i svi je volimo. Bit će ovo večer za pamćenje“, istaknuo je predsjednik KUD-a Dučec Vjekoslav Kovačić.

03.03.2017. – Mraclin – Koncert dalmatinskih klapa. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Mraclinci su večeras kajkavskom dobrodošlicom pozdravili čakavsku pjesmu, našalio se književnik Ratko Cvetnić. Napominje kako se dolazak klapa poklopio uz početak korizme, a da su temelji njihovih pjesama vezani uz crkveno pjevanje.

“Na oblikovanje dalmatinske klapske pjesme presudno je utjecalo liturgijsko pjevanje, poput gregorijanskog korala, glagoljaškog te crkvenog pučkog pjevanja. Ove tri večerašnje klape uspjeli smo dobiti nakon nekoliko mjeseci dogovaranja. Mogu reći da se niti najstariji Mraclinci ne sjećaju da je ikada prije u Mraclinu nastupila bilo koja klapa”, kazao je Cvetnić, inače član upravnog odbora KUD-a Dučec.

Galerija fotografija:


Županijsko natjecanje mladih tehničara