Prijava

Vaša prijava

Od Novog Čiča žele napraviti turističku destinaciju


Radovi na čardaku u Novom Čiču ušli su u završnu fazu, a Etno selo uskoro bi trebalo dobiti svoj prvi smještajni kapacitet. U prostoru uređenom u autohtonom turopoljskom stilu, posjetitelji će moći uživati u domaćim jelima i pićima te ugodnoj seoskoj atmosferi. No, tu priča ne završava. Stara kuća u kojoj se nalaze učiteljski stanovi uskoro bi mogla dobiti sasvim novu namjenu.

”U jednom dijelu zgrade napravili bi etno restoran, a u drugom edukativni centar za preradu lana za širu regiju. U gornjem djelu bi uredili smještajne kapacitete od 10 soba”, otkrio nam je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a Čiče.

foto: cityportal.hr

Kako nam je rekao naš sugovornik, ovi kapaciteti omogućili bi im da ugoste i veće grupe posjetitelja.

”Probat ćemo se uvezati s Ribolovnom udrugom Odra kako bi našim posjetiteljima omogućili dobre uvijete za pecanje. Probali bi osigurati i bicikle da mogu obići Turopolje. Ovo bi bila početna baza gdje bi posjetitelji dolazili i smjestili se, a mi bismo se potrudili da im osiguramo sve što im treba”, dodao je Duvnjak.

Jedan od pravaca u kojem bi u Novom Čiču htjeli razvijati turizam je i ribolovni turizam. Kako kažu, za to imaju odlične preduvjete. Tijekom našeg posjeta na jezeru Ježevo usred radnog tjedna pecalo je desetak ribiča.

”Mještani su svojim radom i odricanjem uspjeli su urediti okoliš oko jezera, a uredili smo i dno jezera koje je bilo puno smeća. Organizirali smo i dvije međunarodne ekološke akcije čišćenja jezera s Udrugom Roniti se mora”, objasnio nam je Nikola Šimac, predsjednik Mjesnog odbora Novo Čiče.

foto: cityportal.hr

Naši sugovornici složili su se da bez čistog i urednog okoliša nema razvoja bilo kakvog oblika turizma. Neodgovorni pojedinci u želji da se besplatno i brzo riješe otpada koriste turopoljska jezera, šume i livade za odlaganje smeća. Nikola Šimac otkrio nam je da bi se toj priči vrlo lako moglo stati na kraj.

-Došli smo do zaključka da bi se mogli iskoristiti lovočuvari i ribočuvari, koji stalno obilaze polja, šumarke i lovišta gdje niču divlja odlagališta- istaknuo je Šimac.

Objasnio je kako bi te ljude trebalo dodatno educirati i omogućiti im da mogu pisati prijave protiv nesavjesnih zagađivača našeg životnog okoliša. U Novom Čiču imaju velike planove. Hoće li uspjeti u naumu da svoje mjesto pretvore u prepoznatljivu destinaciju seoskog turizma u Turopolju, ostaje za vidjeti. U svakom slučaju držimo im palčeve.