Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica ugostit će 1. Svjetsko prvenstvo u pripremanju kotlovine


U dvorcu Lukavec 22. travnja održat će se Svjetsko prvenstvo u pripremanju kotlovine. Svoje umijeće u pripremi ovog tradicionalnog specijaliteta pokazat će ekipe Rotary klubova iz Hrvatske uz goste iz Austrije, Tajvana i drugih država. Manifestacija je humanitarnog karaktera, a sva sredstva prikupljena od prodaje kotlovine bit će donirana Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica za nabavu opreme za podršku ranom dječjem razvoju.

„Kotlovina je tradicionalno jelo koje se sprema u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Povijesni izvori tvrde da se prva kotlovina spremala na tim prostorima još u doba starog Rima. Osnova svake kotlovine je svinjetina i kobasice pečene na velikom kovanom tanjuru. Na dnu tanjura skuplja se zamamni umak. Recepti za kotlovinu su različiti ovisno o kraju iz kojeg dolaze. I svatko će za svoj recept reći da je najbolji. Upravo zato je Prvenstvo u pripremanju kotlovine pravo mjesto za dokazivanje najboljih majstora“, poručili su organizatori.

Turopolje je poznato po uzgoju autohtone turopoljske svinje. Sladokusci kažu da se upravo od te svinje priprema najbolja kotlovina. Plemenita opčina turopoljska potiče uzgoj te pasmine, pa će se dio hrane na natjecanju pripremiti upravo od njena mesa. Timove će nadzirati renomirani gastronomski suci Gastro nomadi i Rene Bakalović, a upravo će oni pripremiti kotlovinu od turopoljske svinje.

Prvenstvo će se održati u sklopu manifestacije Turopoljsko Jurjevo, a organiziraju ga Rotary klub Velika Gorica i Plemenita općina turopoljska.