Prijava

Vaša prijava

VIDEO I FOTO Pogledajte kako izgleda i što nudi novi putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman


Predstavnici Međunarodne zračne luke Zagreb organizirali su danas ekskluzivni obilazak novog putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman koji se gradio tri godine, a u kojega je investitor utrošio više od 300 milijuna eura.

Na površini od 65 tisuća četvornih metara novog terminala niz je sadržaja koji bi putnicima trebali poboljšati iskustvo putovanja. Tako će svi koji dolaze u Zagreb ili iz njega putuju na raspolaganju imati duty free shop koji će, osim svjetskih brendova kozmetike, mode i parfema, u nuditi i hrvatske proizvode, s naglaskom na one gastronomske.

16.03.2017. Velika Gorica – Obilazak novog terminala Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Novost u odnosu na stari terminal je i to što putnici nakon slijetanja više neće izlaziti na pistu i tako biti izloženi nepovoljnim vremenskim uvjetima.

“Prvi puta u Zagrebu naši putnici će imati priliku da od zrakoplova do zgrade terminala dođu korištenjem zračnih mostova koji su potpuno klimatizirani. Radi se o osam mostova, od kojih će se dva koristiti za domaći promet, a ostalih šest za međunarodni”, objasnio je pomoćnik tehničkog direktora Zračne luke Zagreb Frano Mikulić.

Međunarodnu zračnu luku Franjo Tuđman u 21. stoljeće uveo je i novi operativni centar, prvi takav u Hrvatskoj. U njemu se nalaze sve bitne aerodromske službe objedinjene na jednom mjestu.

16.03.2017. Velika Gorica – Obilazak novog terminala Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Upravo se u ovoj prostoriji rješavaju eventualni sigurnosni problemi ili kvarovi. No brizi za sigurnost putnika tu nije kraj. Novi terminal Zračne luke opremljen je i s dva uređaja za detekciju eksploziva kroz koja mora proći sva prtljaga.

Nove destinacije i više letova

Nova zgrada Zračne luke Franjo Tuđman moći će primiti do pet milijuna putnika godišnje, a to znači i nove letove i nove destinacije.

“Imamo najavu dolaska novih prijevoznika, kao što su Monarch Airlines koji otvara dvije nove destinacije iz Zagreba. Od 28. travnja tako kreću letovi za Manchester i Gatwick. Svakodnevne letove od 1. lipnja uvodi i Emirates na relaciji Zagreb – Dubai. Croatia Airlines od svibnja uvodi četiri nove rute iz Zagreba, za Stockholm, Helsinki, Oslo i Bukurešt”, ispričala je Ivana Akmadžić, izvršna direktorica MZLZ zemaljske usluge.

Prvi let s novog terminala Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman bit će 28. ožujka, a njegova destinacija je Dubrovnik. Time će i službeno biti otvoren za promet.

Galerija fotografija