Prijava

Vaša prijava

Stariji građani na udaru lopova i prevaranata


Na meti dvije prevarantice nedavno se našla 86-godišnjakinja iz Buševca. Naime, dvije ženske osobe posjetile su je u srijedu ujutro i lažno se predstavile kao djelatnice Hrvatskog Telekoma. Starici su objasnile kako su došle ukloniti prijavljeni kvar. Iako nije prijavila kvar, gospođa ih je pustila u svoj dom. I dok je jedna pričala s njom, druga je iskoristila priliku i iz torbe koja se nalazila u sobi ukrala oko tisuću kuna. Oštećena je ostala u šoku kada je nakon nekog vremena shvatila da je prevarena i okradena.

„Radi se o ženskim osobama starosti do 30 godina, najvjerojatnije romske nacionalnosti. Ovo je i svojevrsno upozorenje starijim osobama da ne puštaju nepoznate osobe u kuću bez da se predstave službenim iskaznicama. Najbolje bi bilo da naši stariji sugrađane uopće ne puštaju njima nepoznate osobe u svoj dom, jer je to najbolji način samozaštite“, poručio je Nikica Ljubanović iz Policijske postaje Velika Gorica.

Još jedan nedavno riješen slučaj govori u prilog tome da su na meti lopova i prevaranata često upravo građani treće životne dobi. Policija je uhvatila dvojicu mladića koja su provaljivala u obiteljske kuće na širem goričkom području. Zadnje nedjelo počinili su početkom ožujka u Strmcu Bukevskom.

„Pratili su starije osobe i dolazili im na vrata u jutarnjim satima. Dok se jedan raspitivao o osobama ili o kućama koje su u susjedstvu na prodaju, drugi je koristio priliku i zaokupljenost vlasnika kako bi provalio u kuću“, rekao je Ljubanović.

Kako bi izbjegli situaciju da se nađu u rubrikama crne kronike, naši stariji sugrađani trebali bi opreznije pristupati neznancima koji im dolaze na vrata. Lopovi i prevaranti koriste upravo njihovu lakovjernost kako bi lako došli do njihovog novca i dragocjenosti.


3. mjesto na državnom natjecanju iz informatike