Prijava

Vaša prijava

Ovo je Dora (11) koja želi znati sve, u malom prstu ima matematiku, informatiku, karate, ali ima toga još!


Učenica 5. razreda Osnovne škole Velika Mlaka Dora Vidaković (11) upravo se vratila iz Primoštena, gdje je na Državnom natjecanju iz informatike osvojila visoko 3. mjesto. Ovom Dorinom uspjehu prethodilo je Županijsko natjecanje prošlog mjeseca u Vrbovcu, kada je pokazala zavidno znanje iz informatike i izborila prvo mjesto.

Foto: Obitelj Vidaković/privatna kolekcija

Ove je godine sudjelovala i na školskim natjecanjima iz geografije, matematike i informatike te je u svima bila najbolja na školi

Dorina mama Irena Vidaković kaže kako je potencijal njezine kćeri prepoznala profesorica i mentorica Štefica Škara, nakon što je informatiku izabrala kao izborni predmet.

„Profesorica Škara vodi dodatnu nastavu za djecu koja vole i imaju smisla za informatiku, tako je i Doru pripremala za natjecanja. Rijetki su profesori koji svoje znanje znaju djeci prenijeti na način da im bude zanimljivo, primjereno njihovoj dobi i zapravo, cijelo vrijeme kroz igru, druženje i zabavljanje“, kaže Irena Vidaković.

Dora je djevojčica koju baš sve zanima i koja sa svojih 11 godina želi znati sve. Već je s dvije godine naučila čitati, a s tri godine pisati. Kad bi čula nešto što ne razumije odmah bi pitala, a odgovor zapamtila. Matematiku proučava od malih nogu, rješava razne mozgalice i zagonetke.

Vježba karate, svira flautu i klavir, a okušala se i u kuhanju

Uz školske obveze, Dora je uspjela dogurati i do zelenog pojasa iz karatea, svira blok flautu i klavijature, sama je naučila čitati note i vrlo brzo ‘upija’ svaku skladbu. Do prije godinu dana bila je uvjerena kako će jednog dana postati chef  i svaki vikend te za rođendane i slavlja dragih osoba pripremala je fina jela, torte i kolače. No, zaključila je kako je teško dugo stajati u kuhinji, miksati, mijesiti i ostalo pa je od te profesije odustala.

Foto: Obitelj Vidaković/privatna kolekcija

Odlično joj ide snalaženje u prostoru tako da bilo koji prostor, stan ili kuću koju pregleda može u skoro točnom mjerilu prenijeti tlocrtno na papir. Trenutno razmišlja kako će jednog dana biti dizajner interijera.

„Dora je izuzetno veselo dijete i sve što uči vrlo brzo pamti. Njen djed odmalena joj je usadio razmišljanje da je znanje jedina stvar koju ti nitko ne može oduzeti, a svaki dar od djeda uvijek sadrži bar jednu knjigu, i tako je od njenog prvog Božića. Zna da u svojim roditeljima ima punu podršku u svemu što radi ili pokušava raditi jer osim što svaki dan treba biti zahvalan na zdravlju i svakoj maloj sitnici koje čine život, najvažnije od svega je biti sretan. Živimo kako bismo bili sretni i kako bismo druge učinili sretnima jer to je smisao života“, zaključila je majka Irena, dok smo Doru poštedjeli pitanja jer je bila pretrpana obavezama.