Prijava

Vaša prijava

Pobjeda Ivana Ostrugača u trećem nastupu na Turopoljskoj kobasijadi


Turopoljska kobasijada, njeno 12. izdanje, u organizaciji Plemenite Opčine Turupoljske održana je u Društvenom domu u Kučama, u subotu, 18. ožujka. Za ocjenjivanje bilo je prijavljeno ukupno 61 uzoraka kobasa, a o redoslijedu odlučivao je peteročlani žiri: Josip Jančić (predsjednik žirija), Vedran Klišanić, Darko Jurković (oba iz Hrvatske poljoprivredne agencije – HPA), Željko Radač i Tihomir Jakovljević. Ocjenjivani su (od 1 do 5) presjek, okus, miris, boja i opći dojam. Tri prvoplasirana su: 1. Ivan Ostrugač (108 bodova od mogućih 125), 2. Jozo Gradinjan (101), 3. Tomo Hačić (100). Hačić je imao kobase i na 4. mjestu (99), 19. mjestu (88) te na 38. mjestu (79). Najboljom kobasom načinjenoj od mesa autohtone turopoljske svinje (6 kandidata) ocjenjena je kobasa Antuna Kosa. Nagrade najboljima uručivao je Tugomir Majdak, državni tajnik za poljoprivredu. Društveni dom u Kučama bio je ispunjen do posljednjeg mjesta, a dodatni sadržaji (predavanje na poljoprivredne teme, tamburaši i Muški pjevački zbor) samo su kobasijadi dali dodatnu vrijednost i promovirali Kuče kao dobrog organizatora.

18.03.2017. Kuče – 12. Turopoljska kobasijada. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Predsjednik žirija Jančić bio je vrlo zadovoljan ponuđenim uzorcima kobasa: ”Napravljen je pomak već u broju izložbenih uzoraka, jer u odnosu na 49 uzoraka od prošle kobasijade sada smo ocjenjivali 61 uzorak. Kvaliteta je bila vrlo dobra i dobrim dijelom ujednačena, samo se u dva-tri primjera radilo o nekonkurentskim uzorcima.”

”Ovo mi je tek treće sudjelovanje na Turopoljskoj kobasijadi i ugodno sam iznenađen pobjedom. Za natjecanje nisam radio ništa specijalno, nego je to kobasa kakvu inače izrađujem doma za ‘svakodnevnu konzumaciju’, a u godini dana napravim preko 200 kg ovakvih kobasa”, bez velikog uzbuđenja primio je prvu nagradu Ivan Ostrugač.