Prijava

Vaša prijava

Šenoa i Slavica inspiracija za ovogodišnji natječaj ‘Pišem ti pismo…’


Kao i svake godine u proljeće, Gradska knjižnica Velika Gorica u suradnji s Hrvatskom poštom ponovno raspisuje natječaj u pisanju najboljih pisama, i to povodom Svjetskog dana pisanja pisama koji se širom svijeta obilježava 11. svibnja.  U natječaj ‘Pišem ti pismo…’ mogu se uključiti svi koji znaju i žele pisati, te svoja razmišljanja, želje i nade uputiti imaginarnom nekom kojem će moći otvoreno iznijeti ono što im je na duši.

“Ovogodišnji natječaj otvaramo nešto ranije no obično i to počevši od ponedjeljka 27. ožujka i ostaje otvoren sve do petka, 5. svibnja, a u tom periodu na adresu Gradske knjižnice Velika Gorica trebate poslati svojeručno napisano pismo ljubavne tematike”, kažu iz Gradske knjižnice.

Tema ovogodišnjeg natječaja je 150. obljetnica upoznavanja književnika Augusta Šenoe i njegove supruge, Velikogoričanke Slave pl. Ištvanić, a upravo 27. ožujka datirano je prvo u nizu pisama njihove ljubavne prepiske koja je ušla u povijest kao jedna od najemotivnijih i najljepših u hrvatskoj književnosti.

“Neka Vas za pisanje inspirira njihova ljubav, možete čak i zamisliti da ste Slavica pl. Ištvanić ili mladi zaljubljeni Šenoa. Što biste pisali jedno drugome kao mladi par, a o čemu kao zrele osobe koje se još uvijek vole? Dopustite si slobodu da vas njihova ljubav podsjeti i na neke vaše ljubavi, ostvarene ili neostvarene, sretne ili nesretne. Možete pisati i onima za kojima samo čeznete, ali i onima s kojima dijelite svakodnevicu, a rijetko im se sjetite reći jedno jednostavno ‘volim te!’. Koliko različitih vrsta ljubavi, toliko je i razloga za pismo i sudjelovanje u natječaju Pišem ti pismo…”, dodaju iz knjižnice i podsjećaju kako sva pisma koja će pristići na natječaj trebaju biti napisana ručno.

O naj pismu odlučit će žiri koji čine književnica Nada Mihoković-Kumrić te knjižničarke Gradske knjižnice Velika Gorica Ivana Grubačević i Lidija Badanjak.

Svi koji žele sudjelovati na natječaju, pisma trebaju poslati na adresu: Gradska knjižnica Velika Gorica, Zagrebačka 37 s napomenom Natječaj za naj pismo. Svoje podatke, ime i prezime, adresu, broj telefona ili mobitela, te e-mail, u zasebnoj zatvorenoj koverti potrebno je priložiti pismu.

“Pismo treba potpisati šifrom koju zapisujete i na kovertu s podacima. Nagrade se dodjeljuju u dvije kategorije: nagrada za dječje naj pismo i nagrada za naj pismo odraslih, a u svakoj kategoriji dodjeljujemo po tri nagrade”, istaknuli su iz Gradske knjižnice Velika Gorica.