Prijava

Vaša prijava

FOTO Street Workoutom i Mozartovom glazbom obilježili prvi gorički Dan svjesnosti o autizmu


Bez humanitarne akcije, samo s ciljem pokretanja dijaloga, u Velikoj Gorici je po prvi put obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Pokretač dana čiji su simbol plavi baloni je Marin Vlahović, otac djeteta kojemu je dijagnosticiran poremećaj autisičnog spektra. U Goricu je doveo Street Workout vježbače, a atraktivne točke izveli su uz glazbenu podlogu Mozartovih skladbi. I to nije slučajno. Naime, vjeruje se kako je Wolfgang Amadeus Mozart također imao neki od oblika autizma. Sve to privuklo brojne građane koji su mogli čuti svjedočanstva roditelja djece s poremećajima autističnog spektra te riječ stručnjakinje.

“Sustav je zapravo koncipiran za prosječnu djecu. One koji su ispod i iznad prosjeka se šikanira. Djeca iz spektra često imaju vanserijske sposobnosti, ali vi to morate probuditi radom s njima. Do njih se teško dopire. A čak i ako nemaju vanserijske sposobnosti, unutar okvira koje mogu, njima po zakonu i pravima treba osigurati optimalan razvoj. Mi ne tražimo ništa osim jednakih prava u ovom društvu“, objasnio je Marin Vlahović i dodao: “Potrebna je strategija na nacionalnom nivou i treba postaviti stvar na pravi način. Radi se o ljudskim pravima, ne o humanitarnom pitanju. Radi se o pravu na rad jer roditelj mora privređivati za svoju obitelj, a država mora osigurati preškolsku i školsku naobrazbu djetetu prema njegovim mogućnostima.”

02.04.2017. Velika Gorica – U Street Workout parku obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Najveći problem za roditelje djece s autizmom je nepostojanje krovne ustanove koja bi se isključivo bavila ranom dijagnozom i rehabilitacijom djece iz autističnog spektra. Zbog toga dijagnoza često dolazi vrlo kasno. Naime, da bi prilagodba djeteta bila uspješna, potrebna je rana detekcija, jer ako se poremećaj autističnog spektra ne prepozna do djetetove druge ili treće godine, mogu već izostati govor, komunikacija, kontakt očima te pojavljivanje nepoželjnih ponašanja.

No bez obzira na to, u Gorici situacija ipak nije toliko loša, ispričala je majka troje djece, od kojih jedno ima poremećaj autističnog spektra. Njezin Josip ide u Dječji vrtić Velika Gorica gdje je dobio treću tetu. Vrtić ima i rehabilitatora koji im pomaže, a Josip ide i na terapije u Udrugu Anđeli.

“Ja se nadam da će se izgradnjom novog vrtića za djecu s posebnim potrebama Josip dobiti jednu skupinu djece koji imaju isti problem, da budu zajedno, razvijaju se i rastu i možda jednog dana idu u istu ovu školu, Kumičić, u koju ide naš stariji sin Karlo”, kazala je Ana Vlahović.

02.04.2017. Velika Gorica – U Street Workout parku obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Prema zadnjem registru iz 2016. godine u Hrvatskoj je upisano 1.860 djece s poremećajima iz autističnog spektra, no vjeruje se kako je brojka puno veća.

“Zadnjih 10-ak godina primijetili smo znatno veći broj, čak se govori da u svijetu svako 60. živorođeno dijete ima elemente autizma i to već ukazuje na jako velik problem i sasvim sigurno se očekuje i porast”, rekla je Jasna Primorac iz Specijalne bolnice Goljak.

Galerija fotografija