Prijava

Vaša prijava

Festival knjiga u Galženici: Prezentacija novih naslova i prodaja starih po cijeni od pet kuna


Knjižnica Galženica od 20. travnja organizira kulturnu akciju Festival knjiga na kojoj će se u izlogu knjižnice prezentirati svi novonabavljeni naslovi iz područja hrvatske književnosti. Ova smotra knjiga veže se uz Dan hrvatske knjige, Svjetski dan knjige i autorskih prava te Svjetsku noć knjige.

“Odlukom Hrvatskog sabora iz 1996. godine, 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, kao simboličan čin sjećanja na Marka Marulića, autora epa Judita, dovršenog na taj datum 1501. godine. Na Glavnoj skupštini UNESCO-a 1995. godine donijeta je odluka da se 23. travnja obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, kao simbolični datum kada su 1616. godine umrli književnici Miguel de Cervantes, Wiliam Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega”, kažu iz knjižnice.

Inačica Svjetske noći knjige pokrenuta je u Hrvatskoj 2012. godine na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok, kojima su se u organizaciji pridružili Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

Također, u subotu 22. travnja, u Knjižnici Galženica bit će organizirana prodaja otpisanih knjiga iz fonda GKVG po simboličnoj cijeni od 5 kuna.