Prijava

Vaša prijava

Ovako možete popraviti manje oštećenje na odjeći


Iako neki tvrde da „staro popravljaju samo čudaci“, zašto bismo bacili još sasvim upotrebljiv, lijep i drag odjevni predmet samo zbog malog oštećenja, rupice ili manje poderotine koju je tako lako i jednostavno – zakrpati? Zapitali su se iz Gradske knjižnice Velika Gorica i organizirali radionicu krpanja i razgovaraonicu o šivanju. Na zajedničko krpanje odjeće pozivaju u četvrtak, 27. travnja, od 18 sati u Središnji odjel za odrasle.

“Čak i onima koji poznaju osnove šivanja ponekad je teško pronaći pravi način za zakrpati nešto, kako bi popravak bio što manje uočljiv, a odjeća pristojno izgledala. Zato nakon brojnih upita zainteresiranih konačno organiziramo i radionicu krpanja na travanjskom Četrtom četrtku, na još jednoj radionici razmjene vještina”, kaže knjižničarka Ivana Grubačević.

Svoje znanje o krpanju i osnovama šivanja prenijet će voditeljica radionice Gordana Muraja, svestrana Velikogoričanka čije ruke znaju napraviti čuda s iglom i koncem, ali i kukicom, pletaćim iglama i svim ostalim vrstama ručnog rada.

“Pomoći će nam naučiti kako spasiti našu omiljenu, a neznatno oštećenu odjeću i da je ponovno ponosno nosimo bez poderotina i rupica. Usput ćemo razgovarati o svojim iskustvima u šivanju i krpanju, a ako stignemo, možda naučimo sašiti i predmet iznenađenja“, pojasnila je Grubačević, pozivajući sve zainteresirane da na radionicu ponesu svoje oštećene stvari – čarape, majice, haljine i traperice.

Iako će igle, konci i ostale šivaće potrepštine svima biti na raspolaganju, slobodno možete ponijeti i vlastiti pribor za šivanje.

 


Turovci na Turopoljskom Jurjevu