Prijava

Vaša prijava

Alen Šembera ponudio rješenje problema skupog grijanja u Velikoj Gorici


MOST-ov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice Alen Šembera predstavio je danas prijedlog rješenja problema grijanja u Velikoj Gorici. Prva stvar koju bi promijenio je energent koji koriste kotlovnice u centru grada. Šembera smatra kako bi se kotlovnice s loživog ulja što prije trebale prebaciti na plin, jer je on jeftiniji i ekološki prihvatljiviji.

06.05.2017. Velika Gorica -MOST-ova tribina o grijanju. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Značajne uštede, prema njegovim riječima, mogle bi se ostvariti i promjenom načina upravljanja toplinarstvom u Velikoj gorici. „Mi želimo osnovati dva poduzeća VG Toplinarstvo i VG Plin. Cilj nam je osigurati da novac od grijanja koji sada odlazi u Zagreb u HEP-Toplinarstvo ostane u Velikoj Gorici. Na razini godine riječ je o oko 70 milijuna kuna“, rekao je MOST-ovac.

06.05.2017. Velika Gorica -MOST-ova tribina o grijanju. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

U sklopu ovog projekta gradile bi se i dvije energane. Riječ je o postrojenjima koja bi osim toplinske energije proizvodila i električnu energiju. Jedna bi za proizvodnju energije trebala koristiti plin, a druga biogorivo i otpad. „Otpad nam je energetski vrlo bitan. To je trend koji je prihvaćen u cijelom svijetu. Onaj otpad koji se ne može reciklirati koristili bi za proizvodnju toplinske energije, umjesto da plaćamo njegovo skladištenje“, dodao je naš sugovornik.

06.05.2017. Velika Gorica -MOST-ova tribina o grijanju. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Obnova cjevovoda i energetske mreže također bi, prema riječima Šemebere, doprinijela uštedama. Cijeli projekt bio bi težak između 300 i 350 milijuna kuna, a bio bi završen u roku od osam godina.

„Dobrim djelom financirali bi ga iz EU fondova i javno-privatnim partnerstvom, tako da ne bi dodatno financijski opterećivali građane i zaduživali Grad. Samo na energetskim uštedama na 18 gradskih objekata uštedjeli bi devet milijuna kuna godišnje“, poručio je Šembera.