Prijava

Vaša prijava

Stjepan Kožić u prvom krugu osvojio peti mandat


Prema rezultatima Državnog izbornog povjerenstva s 99,84 posto obrađenih biračkih mjesta župan Zagrebačke županije ostaje Stjepan Kožić. Za njega je glasalo 61.062 glasača, odnosno njih 50,18 posto. Nakon 16 godina vođenja županije, Kožić je dobio povjerenje za još jedan mandat.

„Na kraju mogu reći da sam sretan i zadovoljan. To je peti mandat i zahvaljujem se svima koji su izašli na izbore te prepoznali rad mene i mojih zamjenika koji su ostavili svoj trag. Ono što smo govorili nisu bila obećanja to su bili programi. I dalje ćemo stvarati što bolje i kvalitetnije uvjete za sve žitelje Zagrebačke županije“, poručio je u izbornoj noći Kožić.

Foto: Sanjin Vrbanus/Cityportal.hr

No, koalicija HSS-a, SDP-a, HNS-a i Laburista nije uspjela osvojiti većinu u Županijskoj skupštini. Naime, uspjeli su osvojiti 43.462 glasa, odnosno 37,01 posto. Lista HDZ-a, HSU-a i HSLS-a osvojila je 32.875 glasova, odnosno 28 posto. Koalicija BM 365 – Stranka rada i solidarnosti i HSS-a Braće Radić osvojila je 16.755 glasova ili 14,27 posto. Za MOST je glasalo 9.414 glasač, odnosno 8,01 posto, a u Skupštinu bi trebao ući i Živi zid s osvojenih 6.650 glasova ili 5,66 posto.

Kako će izgledati većina u Županijskoj skupštini treba još malo pričekati, jer nema sumnje da su već jutros počeli pregovori dva najveća bloka s potencijalnim partnerima oko stvaranja skupštinske većine.

1.12.2016.-Zagreb-Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Proračun za 2017. godinu. Foto: Petra Rožić/Cityportal

„Nemamo većinu. Očito, to ćemo morati dogovoriti s ostalim partnerima koji su prošli izborni prag, ali mislim da tu neće biti problema jer smo već neke dogovore počeli obavljati i nadam se da ćemo ubrzo imati i većinu u Županijskoj skupštini”, dodao je župan Stjepan Kožić.

24.02.2017. Ivanić Grad – U Ivanić Gradu je održan izbor najboljih u sportu Zagrebačke županije za 2016. foto: Vitomir Štuban/cityportal.hr

Za komentar situacije upitali smo i HDZ-ovog kandidata za župana Vladimira Bregovića i nositelja liste HDZ-a, HSU-a i HSLS-a za Skupštinu.

„Imamo jednu zanimljivu situaciju. Župan koji je pobijedio u prvom krugu možda neće imati potrebnu većinu u Županijskoj skupštini. Mi smo otvoreni za pregovore sa svima pa i s koalicijom koju predvodi Stjepan Kožić. U Idućih desetak dana očekujem da ćemo se dogovoriti. Moguće je da s MB 365 – Strankom rada i solidarnosti dogovorimo koaliciju te sastavimo većinu i prisilimo župana na kohabitaciju“, objasnio je Bregović.