Prijava

Vaša prijava

Na štandove stigle turopoljske jagode


U sklopu akcije „Dani jagoda“ uzgajivači s područja Velike Gorice do 30. lipnja svojim sugrađanima će nuditi svježe i ekološki proizvedene jagode. Kako bi se došlo do kvalitetnog proizvoda, potrebno je dosta muke i odricanja, otkrila nam je uzgajivačica Gordana Brozović.

26.05.2017. Velika Gorica -“Dani jagoda”. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal

„ Sezona nam počinje negdje krajem veljače. Moramo postaviti plastenike i zasaditi jagode. Cijeli proizvodni proces izvodi se ručno, od plijevljenja i čišćenja do branja. Naše proizvode ne tretiramo zaštitnim sredstvima i nastojimo da u što kraćem roku nakon branja dođu do krajnjeg kupca. Jagoda od polja do stola može doći u roku od pola sata“, dodala je Gordana, vlasnica OPG-a Brozović.

26.05.2017. Velika Gorica -“Dani jagoda”. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal

U Zagrebačkoj županiji Velika Gorica je lider u proizvodnji ovog slatkog voća. Veličine plantaža kreću se između 5 i 50 tisuća sadnica po obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Gradonačelnik Dražen Barišić obišao je proizvođače i kušao domaće turopoljske jagode.

„Znamo da je to ekološki uzgojeno i da je to naš domaći proizvod, koji donosi znatan prihod našim OPG-ovima. Upravo za njih pripremamo neke nove mjere sufinanciranja i poticaja, kojima želimo poboljšati životne i radne uvijete u našim ruralnim područjima“, poručio je gradonačelnik.

26.05.2017. Velika Gorica -“Dani jagoda”. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal

Grad Velika Gorica odlučio je otkupiti određenu količinu jagoda goričkih proizvođača i donirati je Pučkoj kuhinji.