Prijava

Vaša prijava

Čudnovate zgode šegrta Hlapića u stripu Mate Lovrića


U okviru Goričkih večeri predstavljen je strip ”Čudnovate zgode šegrta Hlapića” koji je prema priči Ivane Brlić-Mažuranić napisao i nacrtao Mate Lovrić. Ovo novo izdanje u Biblioteci Albatros Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica promovirano je u Domu kulture Galženica u četvrtak, 01. lipnja. O stripu su govorili prof. dr. Bernardina Petrović, urednik Miljenko Muršić i autor Mate Lovrić.

Profesorica Petrović pohvalila je izdavača što je prepoznao vrijednost Lovrićeva stripa. Šegrt Hlapić odavno je prerastao okvire samo književnosti, oživio je i u drugim medijima. Iznijela je podatak da je književni lik Hlapić nastao prema uzoru koji je stvarno  postojao, jednom šegrtu koji je radio u radionici preko puta kuće Ivane Brlić-Mažuranić. Visoko je ocijenila Lovrićevu kreaciju i izrazila uvjerenje da će čitatelji ovaj strip prigrliti. Urednik Miljenko Muršić posebno je istaknuo činjenicu da je Lovrić naš sugrađanin te je njegov strip doprinos velikogoričkom stvaralaštvu. Autor Mate Lovrić ukratko je opisao okolnosti u kojima strip nastao. Na poticaj uredništva Radosti napravio je cijeli niz stripova na teme lektire. Veseli se da će zahvaljujući ovom izdanju moći čitati nove generacije.

Mate Lovrić je velikogorički umjetnik. Uz slike u ulju, vrlo je plodan u ilustracijama, slikovnicama, crtanom filmu, stripu. Jedan od njegovih stripova jest ovaj o šegrtu Hlapiću, jednom od najpopularnijih likova hrvatske dječje književnosti. Strip je izlazio 1992./93. u dječjem časopisu „Radost“ u nastavcima, a sad su table stripa okupljene na jednom mjestu i dolazi do izraza njihova kvaliteta.

Ugođaj promocije uljepšale su najmlađe skupine FA Turopolja.

Galerija fotografija