Prijava

Vaša prijava

Poput visokog plemstva, vikend provedite na Ladanju u kuriji Modić-Bedeković


Turopolje je dobilo novu manifestaciju. Muzej Turopolja ove subote od 17 sati organizira “Ladanje u kuriji Modić-Bedeković“, točnije u njenom voćnjaku, u Donjoj Lomnici. Staro plemićko imanje postat će kulisa za folklor, građanske plesove i plesnu radionicu, pričanje priča, te likovne i radionice izrade nakita i lepeza. Osim toga, djeca će moći igrati stare igre, a KUD-ovi Nova Zora i Mičevec pripremili su folklorni program. U vrijeme trajanja manifestacije, posjetitelji će se moći voziti kolima i konjima do Starog Grada Lukavca kako bi posjetili izložbu Zdenka Bašića.

“Povijesno se programom vežemo na činjenicu da je ona bila plemićki ladanjski dvor visokog plemstva iz Zagreba, a izuzetno je dobro korespondirala sa seoskim životom u Donjoj Lomnici”, ispričala je ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić Čurla i objasnila kako je datum manifestacije vezan uz datum gradnje kurije, 15. lipnja 1806. godine, oslikan na glavnoj sljemenskoj gredi kurije.

Ladanje u kuriji Modić-Bedeković završava koncertom Mungos Brothers Blues Banda koji tradicionalnu turopoljsku glazbu sviraju u blues varijanti.