Prijava

Vaša prijava

Oprezno s klima uređajima


Dolaskom toplog vremena i porastom dnevnih temperatura javlja se potreba za rashlađivanjem prostorija u kojem borave ljudi. Najavljene vrućine koje bi sredinom idućeg tjedna trebale pogoditi naše područje, a najavljuju se temperature do 36 stupnjeva Celzijevih, natjerat će mnoge da upale svoje klima uređaje. No, prije no što ih upalite, razmislite kada ste zadnji put očistili svoj uređaj. Neodržavani rashladni uređaji mogu jako štetno utjecati na zdravlje ljudi.

„Kako se u klima uređajima ne bi nakupljale bakterije, gljivice, prašina i pelud, potrebno je redovito čistiti i održavati filtere. Posljedice nečistih i zanemarenih klima uređaja mogu biti manje ozbiljne poput suzenja očiju, curenja nosa, svrbeža, glavobolje, kašalja, grlobolje, alergijskih promjena na koži, alergije dišnih puteva i prehlada pa do onih ozbiljnih kao što su upala pluća ili legionarska bolest, koje iziskuju bolničko liječenje i antibiotike“, poručili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Upotreba klima uređaja sa sobom nosi još jedan problem. Preniske temperature u prostorima u kojim borave ljudi mogu također prouzrokovati zdravstvene probleme.

„Potrebno je održavati optimalnu razliku između vanjske i unutarnje temperature koja ne bi trebala biti veća od 7 stupnjeva Celzijevih. Naime, kod prevelike temperaturne razlike dolazi do promjena u kardiovaskularnom sustavu, a problemi se mogu javiti čak i kod zdravih osoba. Optimalna temperatura na kojoj organizam besprijekorno funkcionira trebala bi biti između 24 i 26 stupnjeva Celzijevih. Sve niže od toga nije zdravo za ljudsko tijelo“, dodali su iz Zavoda.