Prijava

Vaša prijava

Završila treća godina projekta ‘Svako dijete ima pravo na obrazovanje’, počele pripreme za novu školsku godinu


Završila je i treća godina projekta ‘Svako dijete ima pravo na obrazovanje‘, koji je u ovoj školskoj godini omogućio pomoćnike u nastavi za 64-ero goričkih osnovnoškolaca. Pomoćnike za njih 52 osigurao je Europski socijalni fond u iznosu od 1,9 milijuna kuna. Za preostalih 12, koliko je bilo potrebno, Grad je iz proračuna izdvojio 400 tisuća kuna.

“Ovaj projekt je značajan za djecu ne samo zato što djeca s teškoćama ostvaruju svoje pravo među svojim vršnjacima u redovnim osnovnim školama, nego i zbog toga što druga djeca uče kako se nositi s problemima, kako prihvaćati različitosti, kako prihvaćati drugačije od sebe i stvara se, zapravo, jedna škola koja je inkluzivna, integrativna i otvorena, a samim time stvara se i takva zajednica”, objasnila je voditeljica projektnog tima Arijana Mataga Tintor.

08.06.2017. Šćitarjevo – U Osnovnoj školi Šćitarjevo održana završna konferencija EU projekta Svako dijete ima pravo na obrazovanje. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Na završnoj konferenciji u Osnovnoj školi Šćitarjevo, važnost ovog projekta istaknula je i članica Dječjeg gradskog vijeća Katarina Mačinković koja pohađa razred u kojemu je i dijete s pomoćnikom u nastavi:”U početku smo bili jako uzbuđeni i malo nervozni, ali smo se priviknuli i shvatili da je to sasvim o.k., da on ima ista prava kao i mi. Drugi učenici, na početku su nas gledali s čuđenjem zato što ga nisu odmah prihvatili, ali na kraju jesu pa smo se svi sprijateljili.”

Od početka projekta ‘Svako dijete ima pravo na obrazovanje, Iva Dražetić radi kao pomoćnica u nastavi i brine se za slijepo dijete.

“Djeca koja imaju teškoće su vrlo bogata duhom, djeca koja puno daju i jako su otvorena. Od te djece mi se učimo strpljenju. Zbog njih se i ti trudiš svaki dan u školu doći s osmijehom i gledati na sve pozitivno”, ispričala je Iva Dražetić.

08.06.2017. Šćitarjevo – U Osnovnoj školi Šćitarjevo održana završna konferencija EU projekta Svako dijete ima pravo na obrazovanje. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Pripreme za novu školsku godinu

Tim koji radi na projektu očekuje skoru objavu natječaja za asistente u nastavi za novu školsku godinu, a trenutno prikupljaju dokumentaciju o djeci te suglasnosti roditelja. I u rujnu će, prema procjenama, 60-ak djece imati potrebu za ovakvom vrstom pomoći na nastavi.

“Naše geslo Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje jest da obrazovanje nije luksuz i da su svi jednaki. Sukladno tome, uopće nije upitno da ćemo osigurati sredstva za aspolutno svako dijete koje bude imalo potrebu za asistentom u nastavi”, kazao je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Galerija fotografija