Prijava

Vaša prijava

Svako četvrto radno mjesto u Velikoj Gorici vezano uz zrakoplovstvo


Velika Gorica pripada među gradove s najvišom plaćom među zaposlenima kod poduzetnika kao i u skupinu gradova s najnižom stopom nezaposlenosti, oko 6 posto.

Značajan udio u ovoj statistici dolazi i iz zrakoplovnih djelatnosti, a upravo s nedavno održane međunarodne konferencije “4th Business Aviation Conference“, gdje je predstavljen i projekt “Velika Gorica – Grad zrakoplovstva”, dolaze i posljednji podaci koji pokazuju kako je svako četvrto radno mjesto u Gorici vezano uz zrakoplovstvo, piše Velika Gorica – Grad zrakoplovstva.

“Ukupni prihodi sedam poduzeća potpisnika Povelje prijateljstva “Velika Gorica – Grad zrakoplovstva”, među kojima su najveći Međunarodna zračna luka Zagreb, Croatia Airlines i Hrvatska kontrola zračne plovidbe, iznose oko četiri milijarde kuna, a ‘zrakoplovci’ – potpisnici Povelje – u našemu gradu osiguravaju oko 2.500 radnih mjesta”, rekao je na konferenciji Domagoj Ilečić, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo Grada Velike Gorice.

Naime, na području Grada Velike Gorice poduzetnici osiguravaju oko 10 tisuća radnih mjesta, a tvrtke “Grada zrakoplovstva” zapošljavaju oko 2.800 radnika. Oduzmu li se od toga radna mjesta koja nisu u Velikoj Gorici, a pridodaju zaposleni kroz Ministarstvo obrane koji rade na lokaciji 91. zrakoplovne baze Pukovnik Marko Živković na Plesu, dolazi se do podatka kako je četvrtina goričkih radnih mjesta vezana uz zrakoplovstvo. Osim toga, tu su i radna mjesta iz djelatnosti koje prate aktivnosti na zračnoj luci, a prije svega to je špediterstvo i logistika, smještaj i ugostiteljstvo, rent a car i drugo.

Prema posljednjem izvješću agencije FINA za zagrebačko područje najviša prosječna mjesečna neto plaća obračunata je kod poduzetnika u gradu Velikoj Gorici (6.843 kuna), a na taj je prosjek najviše utjecala prosječna mjesečna neto plaća 699 zaposlenih u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe d.o.o..