Prijava

Vaša prijava

Mraclinci predstavljaju patologa koji ih je spasio od opake bolesti


Dokumentarni film Hrvatske radiotelevizije „Cijena istine – priča o Ljudevitu Juraku“, redateljice i scenaristice Lade Džidić Barić te suscenarista, povjesničara i publicista Tihomora Ponoša, bit će prvi puta prikazan u petak 17. studenoga u Mraclinu, “na Zgradi”. Film je posvećen tragičnoj, ali i herojskoj figuri Ljudevita Juraka, čiju sudbinu autori filma, ne bez razloga, uspoređuju s drevnim primjerom Sokratove obrane prava na istinu.

Prof. dr. Ljudevit Jurak (1881-1945) jedan je od začetnika patologije u Hrvatskoj, stručnjak koji je u razdoblju između dvaju ratova stekao međunarodnu stručnu reputaciju na području patološke anatomije i sudske medicine. S takvim ugledom uvršten je 1943. u međunarodno povjerenstvo osnovano s ciljem da istraži masovnu grobnicu u Vinici u zapadnoj Ukrajini.

Kako u svojim sjećanjima “Mraclin – kak je negda bilo” navodi akademik Slavko Cvetnić, Ljudevit Jurak bio je u stručnom timu koji je u tad već asaniranom Mraclinu 1938. godine istraživao iznenadni pomor konja. Ta bolest je pod nazivom “mraclinska bolest konja” ušla u međunarodnu veterinarsku literaturu, ali njeni uzroci ni do danas nisu razjašnjeni.

Dječačka sjećanja Slavka Cvetnića, potkrijepljena njegovim kasnijim saznanjima na samom Veterinarskom fakultetu, govore da su na čelu ekipe koja je tada pomogla Mraclinu da se riješi opake bolesti (tada je u Mraclinu bilo oko 440 konja) stajali profesori s tog fakulteta, Ljudevit Jurak i Jaroslav Sakar.