Prijava

Vaša prijava

Za projektnu dokumentaciju za obnovu drvenog mosta na Odri 197.500 kuna


Ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Martina Glasnović i načelnik Općine Orle Ervin Vujica potpisali su danas Ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije za obnovu drvenog mosta na rijeci Odri. Radi se o mostu u mjestu Selce kraj Veleševca, koji je najkraća poveznica Turopolja i Posavine te predstavlja jedan od važnih preduvjeta opstanka života na selu toga područja. Most je 2010. godine zatvoren za promet zbog velikih voda i oštećenja. Do sada je u izradu projektne dokumentacije utrošeno oko 250 tisuća kuna, a današnji Ugovor definira financiranje glavnog izvedbenog projekta.

“Na inicijativu župana Stjepana Kožića, 2015. godine smo krenuli s idejom za što hitniju obnovu mosta na rijeci Odri. No, Zagrebačka županija to nije mogla sama napraviti, već su se odazvali Općina Orle, Grad Velika Gorica i Hrvatske šume. Sredinom ove godine, nakon brojnih geodetskih snimanja i istraživanja, ishodili smo lokacijsku dozvolu”, ispričala je o tijeku projekta Glasnović.

21.11.2017. Zagreb – Potpisivanje Ugovora o sufinanciranju projektne dokumentacije za obnovu drvenog mosta na rijeci Odri. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

Ukupni troškovi izrade projektne dokumentacije su 197.500 kuna, od čega će Općina Orle sufinancirati 3 posto troškova, odnosno 5.925 kuna. Također, Ugovorom je određeno kako će Općina Orle nakon završetka obnove održavati most i pristupni put na svom području. No, još je jedna vrlo važna stvar obuhvaćena ovim Ugovorom, a radi se o mogućnosti da Općina Orle kao investitor prijaviti obnovu mosta i rekonstrukciju ceste na EU ili domaće natječaje za sufinanciranje projekata.

“Naši stanovnici koji imaju nekretnine u Vukomeričkim goricama jako trpe, a pogotovo sada kada je zatvoren i most na istoj toj rijeci u Kučama. Sada stanovnici, da bi došli na drugu stranu, u jednom smjeru moraju prijeći 50 kilometara, a inače je 12 kilometara. Most je važan za taj dio gospodarski, ali i iz turističkog aspekta jer povezuje dvije županije u lovnom i cikloturizmu”, objasnio je načelnik Vujica.

21.11.2017. Zagreb – Potpisivanje Ugovora o sufinanciranju projektne dokumentacije za obnovu drvenog mosta na rijeci Odri. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr