Prijava

Vaša prijava

Roditelji predlažu bolju ravnotežu između posla i obitelji, a evo i što traže


U cilju snažnijeg promicanja važnosti ravnoteže radnog i obiteljskog života, Udruga roditelja „Korak po korak“ pokreće projekt BRZO (Bolja Ravnoteža za Zaposlene Obitelji) u suradnji s Klubom trudnica i roditelja Split te uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Naime, u Hrvatskoj postoje pojedinačni primjeri dobre prakse u osiguravanju radnih uvjeta prijateljskih za obitelj, no oni su još uvijek nedovoljno zastupljeni te su potrebne sustavne aktivnosti s ciljem poticanja uspostave ravnoteže.

Slično je i na području cijele Europske unije, gdje uslijed globalizacije dolazi do zanemarivanja humane strane i izvornog plana o izgradnji stvarno društvene Europe. Iz tog je razloga u travnju ove godine Europska komisija objavila paket mjera Work-Life Balance koji obuhvaća Direktivu za „potporu ravnoteži između radnog i obiteljskog života za roditelje i njegovatelje“. Snažnu podršku inicijativi dala je europska mreža COFACE Families Europe koja okuplja oko 25 milijuna obitelji diljem Europe, a jedna je od njezinih članica i Udruga roditelja „Korak po korak“ koja već niz godina zagovara inicijative usmjerene na uspostavljanje ravnoteže između posla i obiteljskog života.

„Dajemo svoju punu potporu prijedlogu Direktive te snažno zagovaramo da ga Europski parlament i Vijeće Europe usvoje jer vjerujemo da će predložene mjere osigurati podršku i za brojne obitelji u Hrvatskoj. Fleksibilno radno vrijeme, rad na daljinu i adekvatno plaćeni dopusti za brigu o djeci mjere su koje zaposlenim roditeljima omogućuju uspostavu bolje ravnoteže između posla i obitelji i predstavljaju dvostruko dobitnu situaciju i za roditelje i za poslodavce te predstavljaju doprinos društvu u cjelini. Tu je doista riječ o win-win situaciji jer zadovoljni zaposlenici, koji su ujedno i roditelji, mogu svoje potencijale ostvarivati u punom učinku tek kada doživljavaju da ne moraju birati između posla i obitelji. Istovremeno, podjela brige o djetetu između majki i očeva doprinosi rodnoj ravnopravnosti te osnaživanju zaposlenih majki na tržištu rada“, istaknula je izvršna direktorica udruge Silvija Stanić.

Okosnica je projekta online kampanja pod nazivom #Posao&Obitelj kojom će se u razdoblju od 21. studenog do 1. prosinca, po uzoru na kampanju COFACE-a, na Facebook stranicama Udruge roditelja „Korak po korak“ i Kluba trudnica i roditelja Split informirati javnost o događanjima na razini Europe vezano uz promjene za podršku obiteljima i postizanje ravnoteže između obitelji i posla. Uz informiranje, cilj je kampanje i povezivanje prijedloga iz direktive na europskoj razini s potrebama obitelji u Hrvatskoj, kao i ukazivanje na potrebe i promjene u nacionalnoj obiteljskoj politici koju provode institucije RH. Poruke kampanje bit će prikazane kroz infografike, videozapise, iskustva i izjave Silvije Stanić koja od 23. studenog sudjeluje i na prvom European Business-Education Summitu pri čemu će razmatrati mogućnosti treninga za poslodavce o fleksibilizaciji radnog vremena.